Cijena rada će rasti, ali građevinski radnici će bez obzira na veće plaće i dalje odlaziti

31.08.2021. 08:55 / Izvor: Večernji List
Cijena rada će rasti, ali građevinski radnici će bez obzira na veće plaće i dalje odlaziti

Cijena rada će porasti, već sada osjete se razlike što se tiče ugovorenih poslova u određenim dijelovima BiH, pa se priča kako vrijednost radova varira i do 3000 KM.

Cijena rada će porasti, već sada osjete se razlike što se tiče ugovorenih poslova u određenim dijelovima BiH, pa se priča kako vrijednost radova varira i do 3000 KM, ovisno o tome gdje se gradi. Kada svugdje poraste cijena rada, to se bh. građanima neće isplatiti pa će neki građevinski projekti morati biti zaustavljeni ili odgođeni, tražiti alternative. Svašta se događa, a nitko nije očekivao ovakve potrese u kratko vrijeme - kazao nam je jedan građevinski poduzetnik, piše Večernji list BiH.

Strani radnici

Šokovi kakvi su se dogodili ne samo u građevinskoj nego i u drugim branšama, a koje je prouzročila pandemija koronavirusa, nezapamćeni su.

"Kriza koja se dogodila 2008. s ovom sada ne može se uspoređivati jer tadašnja nije potekla iz zdravstvene krize. Tada je pukao "nekretninski balon", odnosno, nakon građevinskog buma prestala je potražnja za kućama, stanovima, pa građevinski radovi prestaju, a financijski slom događa se svima u lancu. Međutim, priprema za takvu krizu događala se tri godine. A u ovoj krizi gospodarstva su zatvarana bez ikakve pripreme. Jedina dobra stvar je što prestanak zdravstvene krize znači i oporavak gospodarstva. Optimistični smo bili i prošle godine pa vidimo da se i dalje borimo s pandemijom, a sada je npr. materijal poskupio i za 100% te se ljudi koji su planirali investirati boje", priča nam sugovornik.

Dnevnice za građevinske radnike u BiH kreću se od 50 do 100 KM, a iz Obrtničko-poduzetničke komore RS-a ističu kako će rasti jer je potreba za majstorima sve veća. Međutim, odlazak radnika i dalje prati građevinski sektor, a u BiH je sve više stranih radnika koji zbog neimaštine dolaze ovamo.

Prvi čovjek Obrtničko-poduzetničke komore Jovan Bratić kaže kako građevinski radnici ne odlaze samo zbog ekonomske situacije već i zbog neizvjesnosti. "Mladi radnici traže sigurnost", stava je. Zato u BiH sve češće na građevinama vidimo ljude u 60-im godinama, pa i starije koji još mogu pripomoći jer mlađa radna snaga traži sreću u drugim, uređenijim zemljama.

Mile Petrović iz Udruge građevinarstva i industrije građevinskoga materijala za Nezavisne je istaknuo kako radnika nedostaje u svim fazama gradnje jednog objekta, ali i na strojevima. Nedostaje kranista, zidara, tesara, armirača, keramičara, molera, montažera elektroenergetskih postrojenja i sl. Sve je više apela da škole počnu osposobljavati građevinske radnike. Takvog je stava i sugovornik s početka teksta.

Solidna zarada

"Građevinski sektor iziskuje kvalitetu. Vidjeli ste proteklih godina u Hrvatskoj, pa prije toga u Albaniji kako se kuće i zgrade ruše jer se nije kvalitetno radilo. Ovo je danas možda i najzahtjevniji posao i zato traži stručnjake te nam se ne smije događati da uzimamo nestručne radnike. Obučit ćemo i takvog radnika, ali zamislite koliko bi bilo bolje da je neki mladić prošao sustavan rad tijekom školovanja u srednjoj školi i da dobijemo zidara koji zna svoj posao te koji već s 19-20 godina može mjesečno zarađivati od 2500 do 3000 KM", ističe sugovornik. Prokomentirao je i ranije dogovorene poslove, a koji su otkazani ili odgođeni jer je poskupio materijal.

"Ako se ne potpiše ugovor, onda nema žalbe. Mene angažira investitor, kažem mu cijenu s materijalom i bez materijala te, što god on odluči, potpisujemo ugovor pa kada dođe vrijeme realizacije krećemo u izgradnju. To što su se dogodila poskupljenja materijala, pa je nekome postalo neisplativo graditi, a na to se obvezao ugovorom, to ne bi trebao biti moj problem, premda i u takvim slučajevima tražimo alternativu, stavimo neki projekt na čekanje, tražimo jeftiniji materijal. Vrijeme nije najbolje, ali rijetko koje je vrijeme ovdje bilo dobro. Mora se raditi", stava je sugovornik. 



 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti