Počela vakcinacija radnika u kompanijama

01.09.2021. 12:34 / Izvor: Akta.ba
Počela vakcinacija radnika u kompanijama

Radnici koji dolaze iz drugih kantona, a rade u Kantonu Sarajevo također mogu biti vakcinisani.

Počela je vakcinacija radnika u prostorijama kompanija na području Kantona Sarajevo, a među prvima su bili radnici Željeznica FBiH, Konzuma i Euroasfalta.

Rezultat je to dogovora Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine sa ministrom zdravstva Kantona Sarajevo i predsjednikom Kriznog štaba KS Harisom Vranićem.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH pokrenulo je ovu aktivnost na području cijele Federacije BiH, a ministar Vranić zahvalio se ovom Udruženju koje je pokazalo društvenu odgovornost, naglašavajući da je vakcinacija jedini put ka vraćanju u normalni život.

Pored radnika iz kompanija koje su se prijavile omogućeno je i vakcinisanje njihovih članova porodica i ostalih zainteresovanih čije spiskove je Udruženje dostavilo Ministarstvu. 

Radnici trenutno mogu birati vakcine AstraZeneca i Sinopharm, a prema najavama federalnog Zavoda za javno zdravstvo, u narednom periodu se očekuju i određene količine Pfizer vakcina.

U narednih nekoliko dana proces imunizacije će se vršiti po kompanijama, za šta je angažovano 10 medicinskih sestara i tehničara koji će činiti mobilne timove. Naophodno je da radnici imaju zdravstvenu knjižicu, a sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS bit će iskoordinirano izdavanje potvrda o vakcinaciji. 

Radnici koji dolaze iz drugih kantona, a rade u Kantonu Sarajevo također mogu biti vakcinisani, a potvrdu o vakcinaciji će moći dobiti u kantonu prebivališta.

Udruženje poslodavaca FBiH pozvalo je predstavnike Udruženja banaka, Udruženja društava za osiguranja, kantonalne privredne i obrtničke komore, Udruženja taksista i ostala poslodavačka udruženja da se jave kako bi dogovorili termine imunizacije njihovih radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti