Skupština KS usvojila Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti u formi nacrta

14.09.2021. 07:58 / Izvor: Akta.ba
Skupština KS usvojila Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti u formi nacrta

Prema riječima resorne ministrice Ivane Prvulović, Nacrt ovog zakona ima tri okosnice.

Vlada KS i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS prepoznali su potrebu za drugačijim regulisanjem i proširenjem obima određenih prava u oblasti socijalne zaštite i zaštite porodice sa djecom zbog čega je prema Skupštini upućen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom.   

Prema riječima resorne ministrice Ivane Prvulović, Nacrt ovog zakona ima tri okosnice.

Prvu okosnicu čini postavljanje temelja pronatalitetnoj politici u Kantonu Sarajevo. Nacrtom zakona predloženo je da se porodicama sa troje i više djece dodatak na djecu uveća za 10%.

Novina u predloženom tekstu je da žena majka u radnom odnosu može ostvariti pravo na naknadu umjesto plaće i ako nema prebivalište u Kantonu Sarajevo, pod uslovom da ima boravište u Kantonu Sarajevo i da ne ostvaruje ovo pravo u mjestu prebivališta, zaposlena je kod poslodavca koji ima sjedište u Kantonu Sarajevo, te da njen suprug ima prebivalište u Kantonu Sarajevo duže od godinu dana.

Zakon predviđa mogućnost ostvarivanja prava na novčanu pomoć nezaposlene porodilje strane državljanke, pod uslovom da joj je odobren stalni boravak u Bosni i Hercegovini i da ispunjava uslove u pogledu prebivališta u Kantonu Sarajevo.

Brisano je vlasništvo nad motornim vozilom kao smetnjom za ostvarivanje prava na dodatak na djecu, kao i vlasništvo u privrednim društvima čime i ono prestaje biti smetnja za ostvarivanje ovog prava ukoliko je privredno društvo u postupku stečaja ili likvidacije.

Uvodi se jednokratna novčana pomoć majci-dojilji koja se isplaćuje šest mjeseci nakon porođaja umjesto naturalnog davanja u prehrambenim proizvodima.

Drugu okosnicu, kako ističe ministrica Prvulović, čini stvaranja zakonskih pretpostavki za prepoznavanje i implementaciju usluga podrške pravu djece da odrastaju u porodici, odnosno preveniranje smještaja djece u ustanove i pomoć porodicama u riziku od razdvajanja.

Treću okosnica čini pojačana brigu za najugroženije kategorije stanovništva.

Novina u Nacrtu zakona je propisivanje obaveze Ministarstvu da početkom svake godine donese socijalni program.

Procentualni iznos najnižeg primanja domaćinstva koji se smatra dovoljnim za izdržavanje jednočlanog domaćinstva nije izmijenjen od 2002. godine. Sada je predloženo njegovo povećanje sa 20 na 30 posto prosječne plaće u Kantonu Sarajevo, što praktično znači povećanje nominalnog iznosa stalne novčane pomoći za preko 40 posto.

Predloženo je da se u cilju utvrđivanja cenzusa prihoda, za prihod uzimaju oni iz posljednjih šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva, a ne prihodi iz cijele prethodne godine kako je to do sada bio slučaj.

Prava na rehabilitaciju u cilju osposobljavanja za život i rad, koje je ograničeno na 40 godina, više se neće ostvarivati prema ovom kriteriju, jer je predloženo da se ova dobna granica briše, te će se ovo pravo omogućiti i starijim licima koja ispunjavaju uslove.

Fiskalna procjena je da je za provođenje ovog zakona potrebno obezbijediti sredstva od skoro pet miliona KM godišnje.

Skupština KS je danas usvojila ovaj nacrt, koji će nakon javne rasprave, Vlada uputiti prema Skupštini na konačno usvajanje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti