Japanski privrednici u posjeti Pčelarskom centru na Sokocu, zainteresovani za izvoz

16.09.2021. 13:14 / Izvor: SRNA
Japanski privrednici u posjeti Pčelarskom centru na Sokocu, zainteresovani za izvoz

Delegacija privrednika iz Japana posjetila je opštinu Sokolac i Pčelarski centar "Batinić", a boravi u Republici Srpskoj i BiH da bi sagledala mogućnosti za investiranje u različite sektore.

Delegacija privrednika iz Japana posjetila je opštinu Sokolac i Pčelarski centar "Batinić", a boravi u Republici Srpskoj i BiH da bi sagledala mogućnosti za investiranje u različite sektore.

Privrednu delegaciju Japana, koju je predvodio direktor "JIM grupacije" Tokihiro Ikeda i ambasadora BiH u Japanu Sinišu Berjana danas je primio načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica. Razgovarali su o mogućoj privrednoj saradnji.

Bjelica je podjsetio da je opština Sokolac već dobila inicijativu od grada Isen iz Japana o uspostavljanju saradnje i bratimljenja, što su odborici lokalne Skupštine jednoglasno prihvatili, te očekuje da će u oktobru to pitanje biti završeno.

"Čast nam je da opština Sokolac ima saradnju sa Japanom. Goste sam upoznao sa našim planovima, posebno kada je u pitanju proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, o planu izgradnje solarne energane od 80 megavata, osnivanju poslovnih zona, stanju u poljoprivredi i o našim proizvodima od meda, tako da imamo prostora za širu saradnju", rekao je Bjelica novinarima.

On se nada da će bratimljenje sa japanskim gradom Isen približiti opštinu Sokolac, Grad Istočno Sarajevo, i BiH sa Japanom.

U okviru "JIM grupacije" sa sjedištem u gradu Cukuba u prefekturi Ibaraki, djeluje nekoliko kompanija koje se bave prodajom solarnih sistema, upravljanjem trgovinskim lancima i uvozom alkoholnih pića.

Ambasador Berjan je rekao da je grupa privrednika iz Japana, koja je došla Sokolac, veoma zainteresovana za uvoz naših proizvoda i da su u okviru ove posjete bili gosti Pčelarskog centra "Batinić" na Sokocu.



Prema njegovim riječima, Japanci su već imali priliku da konzimiraju proizvode ovog centra, a koristili su i njihove kozmetičke prirodne preparate na bazi meda i pčelinjih proizvoda, koje je on nosio u Japan.

"Nadam se da ćemo uspjeti napraviti neki dogovor i da će se uskoro proizvodi pčelinjaka `Batinić` naći na japanskom tržištu", istakao je Berjan.

On je naglasio da je grupa japanskih privrednika zainteresovana da sagleda mogućnosti za investiranje u različite sektore u Srpskoj i BiH, te će se svoje informacije sa ovog područja prenijeti svojim poslovnim kontaktima u Japanu.

Berjan je naglasio da je jedan od članova ove delegacije i turistički promoter koji će zabilježiti sve turističke potencijale Republike Srpske i BiH, pa će se taj materijal koristiti za promociju Srspke i BiH. 

Biznismen Ikeda zahvalio je za gostoprimstvo u ime delegacije iz Japana i izrazio radost zbog buduće saradnje koju će imati sa ovom lokalnom zajednicom.

Dragan Batinić, direktor Pčelarskog centra, rekao je Srni da se više od 30 godina bavi pčelarstvom, proizvodnjom proizvoda na bazi meda i ljekobilja, sakupljanjem samoniklog bilja i šumskih plodova, a u posljednje vrijeme i izradom kozmetičkih i drugih preparata na bazi meda i pčelinjih proizvoda koji su veoma zapaženi na tržištu.

Pored više prodajnih objekata širom Srpske, porodica Batinić ima plantažu ljekobilja i pčelinjak u mjestu Knežina kod Sokoca, a sada im se, kako kaže, pružila i prilika da njihovi proizvodi nađu mjesto i na japanskom tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti