BiH među državama s najgorim cestama u svijetu

17.09.2021. 08:38 / Izvor: Akta.ba
BiH među državama s najgorim cestama u svijetu

Na globalnoj razini, BiH je 121. od 141 države, a Moldavija je na 127. mjestu u svijetu

Kvalitet putne infrastrukture u Evropi uvelike varira i često izaziva mnogo rasprava. Ova mapa daje širok pregled kvaliteta puteva u Evropi. Jasno možemo vidjeti podjelu istok-zapad. Mnoge bivše sovjetske države i zemlje u istočnoj Evropi imaju bodove ispod 4. U zapadnoj polovici Evrope većina zemalja ima ocjene iznad 4, pa čak i iznad 5, piše Landgeist.

 

Holandija ima najbolje puteve u Evropi, a iza nje je Švicarska. Obje ove države su globalni broj 2 i 3. Singapur ima najbolje ceste na svijetu.

S druge strane, vidimo dvije zemlje čiji su putevi daleko lošiji od bilo koje druge zemlje u Evropi: Bosna i Hercegovina i Moldavija, sa ocjenama 2,8 i 2,6. Na globalnoj skali, Bosna i Hercegovina zauzima 121 od 141, a Moldavija je na 127. mjestu u svijetu.

Podaci za ovu mapu dolaze iz Globalnog izvještaja o konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma za 2019. godinu, u kojem se 141 zemlja ocjenjuje na različite teme. Neke od tih ocjena rezultat su Istraživanja. 12.987 rukovodioca preduzeća iz 139 različitih ekonomija odgovorilo je na 78 pitanja, od kojih se traži da ocijene stanje za određene domene na nivou zemlje. Jedno od ovih pitanja bilo je: "U vašoj zemlji, kakav je kvalitet (opsežnost i stanje) putne infrastrukture?". Ljudi bi mogli dati ocjenu od 1 (izuzetno loše - među najgorima na svijetu) do 7 (izuzetno dobro - među najboljima na svijetu).

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti