Jabuke dobro rodile u Sanskom Mostu, šljiva ni za lijeka

20.09.2021. 09:12 / Izvor: Nezavisne novine
Jabuke dobro rodile u Sanskom Mostu, šljiva ni za lijeka

Voćari na području općine Sanski Most zadovoljni su urodom jabuke i kruške, dok je urod šljive u potpunosti podbacio.

Voćari na području općine Sanski Most zadovoljni su urodom jabuke i kruške, dok je urod šljive u potpunosti podbacio.

Prema riječima Vehbije Okčića, predsjednika Udruženja voćara "Zelenika", šljive ove godine nema ni za lijeka, a svemu su kumovale loše vremenske prilike koje su vladale u vrijeme cvjetanja ove kulture, te su u potpunosti uništile plod.

"Bolja situacija je kada se radi o kruškama, mada su olujno nevrijeme i vjetar prije mjesec dana otresli dio plodova. Od svih voćnih kultura, najviše očekujemo od jabuke, s obzirom na to da su njoj vremenski uslovi pogodovali, pa voćari očekuju dobar urod", istakao je Okčić.

Prema njegovim riječima, ovu godinu je obilježila i izuzetno povoljna otkupna cijena maline, mada je urod ove jagodičaste kulture nešto manji upravo zbog vremenskih prilika.

Voćar Enes Kobašlić, koji posjeduje najveći voćnjak na području Sanskog Mosta, zadovoljan je urodom jabuke i kruške.

"Nije loša situacija s jabukama, očekujem urod od oko 15 kilograma po stablu, a posjedujem 2.000 stabala. Također, ima i kruške, koja je vrlo tražena na tržištu, pa sam već unaprijed rasprodao sav urod", kazao je Kobašlić.

Ipak, dodaje kako se voćarstvo, nakon prvobitnog zamaha od prije nekoliko godina, sada nalazi u fazi opadanja, te da sve veći broj lokalnih proizvođača odustaje od ove vrste poljoprivredne proizvodnje.

I sam je smanjio broj stabala za oko 1.000 te se odlučio na sadnju novih kutura kao što je kesten. Dodaje kako za razliku od mljekarstva i nekih drugih poljoprivrednih djelatnosti na području USK,  voćarstvo nije podržano niti stimulisano u dovoljnoj mjeri.

Najveći problemi su u tome što su izostali bilo kakvi poticaji za voćare, kao i nelojalna konkurencija uvoznog voća te nepostojanje osiguranog tržišta za plasman proizvoda.

Također, promjenjivi i nesigurni klimatski uslovi te ostali faktori posljednjih godina značajno ograničavaju razvoj voćarske proizvodnje.

"Veliki broj mojih kolega je odustao od voćarstva, mnogi su se preorijentisali ili otišli na rad u inostranstvo. Međutim, ja imam već dosta godina za neki novi početak, tako da ću nastaviti ovu svoju borbu. Inače, voćarstvo je postalo kao lutrija, nikad ne znate šta možete očekivati", ističe ovaj sanski voćar.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti