Ostaje li Feroelektro bez zgrade u Titovoj i građevinskog zemljišta, vrijednih 31 milion KM?

20.09.2021. 09:42 / Izvor: Faktor
Ostaje li Feroelektro bez zgrade u Titovoj i građevinskog zemljišta, vrijednih 31 milion KM?

U četvrtak, 23. septembra, u Općinskom sudu u Sarajevu održat će se ročište za prodaju nekretnina nekadašnjeg privrednog giganta Feroelektro.

U četvrtak, 23. septembra, u Općinskom sudu u Sarajevu održat će se ročište za prodaju nekretnina nekadašnjeg privrednog giganta Feroelektro.

Radi se o poslovnoj zgradi u ulici Maršala Tita broj 28 i kompleksu građevinskog zemljišta sa skladištima u ulici Halilovići bb u Sarajevu, a ukupna procijenjena vrijednost iznosi 31 milion KM.

"Za vrijeme upravljanja Feroelektrom, u periodu od 2004. godine pa sve do 2016. godine, tadašnji većinski vlasnik Stanić Invest d.o.o. Kreševo je za 4,1 miliona KM navodnih pozajmica Feroelektru upisao hipoteku na spomenute nekretnine. Koliko je tačna ta priča o pozajmicama govori i podatak da je Agencija za privatizciju FBiH tužila Staniće za štetu u Feroelektru za iznos od 11 miliona KM. Tužba je na Općinskom sudu u Sarajevu odbijena, a direktor Agencije Drago Vrbić nije uložio žalbu Kantonalnom sudu, a imao je pravo na to ", kaže za Faktor Senad Smajić, direktor Feroelektra.

Smajić naglašava kako se desilo još nelogičnosti.

"Finansijska policija je svojevremeno sačinila niz krivičnih prijava protiv Stanića, pokrenut je postupak istrage u Tužilaštvu Kantona Sarajevo i stavljene su mjere zabrane otuđenja nekretnina Feroelektro, na kojim je Stanić upisao hipoteku i pokrenuo Izvršni postupak naplate 4,1 milion KM plus kamate. Nakon 12 godina "istrage" Tužilaštvo KS obavještava Feroelektro da obustavljaju istrage jer nema elemenata krivičnog djela. Uložili smo žalbu na ovakve odluke, a Tužilaštvo KS je ekspresno odbija", ističe Smajić i dodaje:

"Obustavljanje istraga i odustajanje od istih, razlog su skidanja mjera zabrane sa nekretnina i Stanić nastavlja započeto izvršenje na nekretninama Feroelektra.Podnijeli smo pritužbu Federalnom tužilaštvu koje je ocijenilo da je Tužilaštvo KS donijelo nepotpune i nepravilne odluke o obustavljanju istraga. Smatrali smo da će Tužilaštvo KS na osnovu ocjene Federalnog tužilaštva ponovo pokrenuti istrage i narediti mjere zabrane otuđenja nekretnina Feroelektro. Evo nekoliko dana pred prodaju nekretnina nažalost nemamo još nikakvih reakcije i saznanja iz Tužilaštva KS o zaustavljanju prodaje, i bojim se da su zakasnili sa reakcijom jer poslije prodaje će biti kasno". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti