U Tuzlanskom kantonu uveden tax free model prilikom registracije preduzeća i obrta

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Tuzlanskom kantonu uveden tax free model prilikom registracije preduzeća i obrta

Vlada TK usvojila je inicijativu za ukidanje parafiskalnih nameta pri osnivanju privrednih društava i obrta.

20.09.2021. 14:50 / Izvor: Akta.ba

Vlada TK usvojila je inicijativu Mirele Trepanić-Grbešić, zastupnice Naše stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona, za ukidanje parafiskalnih nameta pri osnivanju privrednih društava i obrta.

To će, kako navodi, poduzetnicima i obrtnicima omogućiti uštede, ali istovremeno će dovesti do povećanja budžetskih prihoda.

"Naplata različitih parafiskalnih nameta u TK povećava troškove registracije privrednih društava za 470 KM i obrta za 200 KM. S obzirom na to da se iz budžeta Tuzlanskog kantona svake godine izdvajaju značajna finansijska sredstva kao poticaji privredi, jedan od poticaja može biti zamjena direktnih poticaja indirektnim kroz smanjivanje troškova osnivanja privrednog društva i obrta", navodi Trepanić-Grbešić..

Analiza pokazuje da bi se na svakih 1.000 registrovanih preduzeća i obrta u Tuzlanskom kantonu, primjenjujući Tax-free model, uplate u budžete smanjile za 670.000 KM.

Na drugoj strani, zapošljavanje u novoosnovanim preduzećima bi rezultiralo dodatnim prihodima na osnovu plaćanja doprinosa za zdravstveno, penziono i invalidsko osiguranje.

Ako pretpostavimo da bi 1.000 novoosnovanih preduzeća zaposlilo 2.000 radnika sa prosječnom mjesečnom neto platom od 600 KM, uplatit će se godišnje 3.624.000 KM prema Zavodu zdravstvenog osiguranja, 5.064.000 KM u budžet FBiH po osnovu doprinosa za PIO i 432.000 KM po osnovu doprinosa za nezaposlenost. Dodatni efekt je povećanje potrošnje kroz nova zapošljavanja i povećanje naplate PDV-a. Ako bi 2.000 radnika imalo prosječnu platu od 600 KM, njihova ukupna godišnja potrošnja bi iznosila 14,4 miliona KM, od čega bi se 17%, odnosno 2,5 miliona KM odnosilo na plaćanje PDV-a, a dio ovog novca bi također bio vraćen u budžet Tuzlanskog kantona i budžete općina.

"Generalni zaključak jeste da će uvođenje principa Tax-free registracije privrednih društava i obrta donijeti višestruke pozitivne efekte kroz poboljšanje poslovnog ambijenta i povećanje naplate javnih prihoda", kaže Trepanić-Grbešić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti