EPBiH u rudnicima realizovala prve pilot projekte zasada brzorastuće drvenaste biomase

22.09.2021. 09:59 / Izvor: Akta.ba
EPBiH u rudnicima realizovala prve pilot projekte zasada brzorastuće drvenaste biomase

Biomasa proizvedena na ovaj način će se koristiti u procesu proizvodnje električne energije na postojećim termoblokovima u kosagorijevanju sa ugljevima.

Delegacija američke kompanije E3 International iz Vašingtona u sastavu Bonnie Norman, predsjednica, Robert V. Russo, generalni direktor, Christopher Martius, direktor  Međunarodnog  centra za istraživanja u šumarstvu CIFOR - Njemačka i Dietmar Stoian, vodeći naučnik iz Svjetskog centra za agrošumarstvo ICRAF, boravili su u radnoj posjeti JP Elektroprivreda BiH i rudnicima koncerna ¨Kreka¨ i ¨Breza¨, na čijim su površinama uspostavljeni zasadi brzorastuće drvenaste biomase –vrbe, shodno potpisanom sporazuma o saradnji između E3 i EPBiH.

JP Elektroprivreda je na kultivisanim parcelama od 1 hektara u RU “Kreka” i  1 hektara u RMU “Breza” uspostavila testne zasade brzorastuće vrbe u saradnji sa kompanijom E3  koja je pored isporuke sadnog materijala obezbijedila stručnu podršku vezano za obuku radnika u rudnicima Koncerna EPBiH, održavanje i žetvu drvenaste biomase vrbe. 

Tokom sastanka sa generalnim direktorom Admirom Andelijom i saradnicima, predstavnici E3 International su iskazali zadovoljstvo realizovanim pilot projektom i istakli da EPBiH ima potencijal da postane regionalni lider u energetskoj tranziciji kada je u pitanju korištenje biomase.

Biomasa proizvedena na ovaj način će se koristiti u procesu proizvodnje električne energije na postojećim termoblokovima u kosagorijevanju sa ugljevima. 

Na ovim projektima biće zaposleni rudari koji će vršiti i održavati ove zasade, te pripremati biomasu za kosagorijevanje sa ugljevima. U narednom periodu planirana je sadnja novih površina.

Najveća prednost biomase leži u činjenici da je ona nepresušan izvor energije koji nema negativnog utjecaja na okoliš. Dodatna prednost je što biomasa absorbira CO2 iz okoliša. 

Vrbe odgovarajuću visinu dostižu u prosjeku za tri godine nakon prvog zasada. Nakon 20 godina potrebno je  ponovo izvršiti sadnju. Za tih 20 godina tlo na kojem raste vrba bude u potpunosti obnovljeno. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti