"Business in Cloud 2021": Cloud rješenja se više ne mogu izbjeći u poslovnom svijetu (VIDEO)

22.09.2021. 14:52 / Izvor: Akta.ba
'Business in Cloud 2021': Cloud rješenja se više ne mogu izbjeći u poslovnom svijetu (VIDEO)

Cloud tehnologije su pravi primjer revolucije u segmentu efikasnijeg i savremenijeg poslovanja.

Cloud predstavlja rješenje koje se više ne može izbjeći u poslovnom svijetu, jedan je od zaključaka webinara koji je danas održan u organizaciji Poslovnog portala Akta.ba i BH Telecoma, a na temu "Business in Cloud 2021".

Cloud tehnologije su pravi primjer revolucije u segmentu efikasnijeg i savremenijeg poslovanja i svi koji ne koriste Cloud sistem za svoje poslovanje, treba da što prije razmisle uvođenju istog kako bi olakšali sebi i svojim klijentima.

O tome je govorio Enes Pivić, IT Direktor na Internacionalnom Univerzitetu Sarajevo, koji već 17 godina vodi računarski centar IUS Data centar. U svom izlaganju je poseban naglasak dao na modele Cloud isporuke, načine implementacije, sigurnost i privatnost poslovanja u Cloud-u, zatim rizike, ali i prednosti korištenja.

"Finansijski model za Cloud je ekonomičan, a poslovanje u njemu jednostavno. Štedi energiju, minimizira potrebu za IT podrškom, a održavanje sistema, koje je inače veoma skupo, postaje isplativo. U Cloud rješenja koja daju sigurnost i pouzdanost se sve više vjeruje i sve je više firmi koje koriste rješenja koja im pomažu da brže, ekonomičnije, fleksibilnije i kvalitetnije obavljaju svoje poslove, uz pristupačniju i bolju cijenu", poručio je profesor.

 

Suada Štitkovac, business Development Manager u Špica Systems d.o.o. prenijela je svoje iskustvo poslovanja u Cloudu i govorila o Špicinim rješenjima, te kako je poslovati kroz njihove aplikacije. Špica ima rješenje Time&Spice i kompletno je prebačeno na Cloud što kompanijama omogućava agilan pristup radu.

Mahir Haračić, iz kompanije BH Telecom, bavi se kreiranjem komunikacijskih rješenja za poslovna lica i pomaže kompanijama u poslovima digitalne transformacije.

Govoreći o zaštiti podataka, Haračić je naglasio da svi Cloud servisi moraju biti certificirani i zadovoljavati stroge kriterije zaštite podataka, što malo koji lokalni sistem to može. 

"Data centar mora imati ISO certifikate. BH Telecom je tu potpuno transparentan jer su podaci uvijek u vlasništvu korisnika. Ukoliko se desi neki problem, češće se desi iz razloga greške korisnika, nego providera što su pokazale brojne svjetske studije", istakao je on.

Mišljenja je da se Cloud tehnologijama može puno pomoći malim i srednjim kompanijama. 

Svoje korisničko iskustvo s učesnicima webinara podijelila je i Azra Atagić-Ćatović, direktorica poslovnog portala Akta.ba, koja je na konkretnom primjeru iz realnog sektora pokazala sve prednosti Cloud poslovanja.

"Nakon 10 godina poslovanja preko Amazona odlučili smo da pređemo na Cloud poslovanje preko BH Telecoma i prezadovoljni smo uslugom. Ovaj region, nažalost, nekada teško može uspostaviti vezu sa Amazonom zbog čega smo često imali prekide u poslovanju. To je znalo ugroziti naše poslovanje jer uvijek nastojimo biti maksimalno profesionalni kako bi naši krajnji korisnici u svakom momentu mogli pristupiti potrebnim informacijama", kazala je ona.

Istakla je da poslovanje u Cloudu olakšava poslovanje portala Akta.ba, te da je sada pravo vijeme, za one koje nisu, da krenu putem digitalnih tehnologija. 

Cijeli webinar pogledajte u nastavku 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti