Vlada KS zatražila od ministrice Jelke Miličević da poništi odluku o zamjeni fiskalnih kasa

25.09.2021. 11:32 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS zatražila od ministrice Jelke Miličević da poništi odluku o zamjeni fiskalnih kasa

Ukoliko Pravilnik ostane na snazi, privrednici u FBiH dati 60 miliona KM na zamjenu uređaja.

Na inicijativu Ministarstva privrede, Vlada Kantona Sarajevo donijela je zaključak kojim se traži od ministrice finansija Federacije Bosne i Hercegovine Jelke Miličević da ispoštuje smjernice Parlamenta FBiH, stavi van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine i krene u softversku fiskalizaciju, što je mnogo jeftinije, trajnije i efiksanije rješenje.

Naime, prema ovom pravilniku privrednici moraju kupiti nove kase. 

Prema procjenama Vlade FBiH, do 14. maja 2020. godine bilo je 83.547 fiskalnih uređaja što znači da će, ukoliko Pravilnik ostane na snazi, privrednici u FBiH dati 60 miliona KM na zamjenu uređaja.

"Imajući u vidu posljedice skoro 18-mjesečne pandemije koronavirusa kao i opće uslove poslovanja, smatramo da je ovo novi udar na poslovne subjekte, te stoga tražimo da Vlada KS traži od Ministarstva finansija FBiH da stave van snage ovaj Pravilnik. Također, kao Vlada KS tražimo da Ministrica Ministarstva finansija FBiH, Jelka Miličević, ispoštuje smjernice Parlamenta FBiH, stavi van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH i krene u softversku fiskalizaciju, što je mnogo jeftinije, trajnije i efiksanije rješenje.", rekao je ministar Delić. 

 

                                                                                                                                                                   Zahtjev Vlade KS  ( foto Avaz.ba ) 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti