Plate se ne mogu umanjiti bez Sindikata

26.09.2021. 06:02 / Izvor: SRNA
Plate se ne mogu umanjiti bez Sindikata

Dogovoreno je i da će se broj zaposlenih utvrđivati kroz novi Zakon o lokalnoj samoupravi, u čijoj izradi će učestvovati Sindikat uprave Republike Srpske.

Primanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave u isključivoj su nadležnosti Posebnog kolektivnog ugovora čiji potpisnici su Sindikat uprave Republike Srpske i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i ne može doći do smanjenja plata bez Sindikata, dogovoreno je na sastanku premijera Republike Srpske Radovana Viškovića sa delegacijom Sindikata uprave.

Dogovoreno je i da će se broj zaposlenih utvrđivati kroz novi Zakon o lokalnoj samoupravi, u čijoj izradi će učestvovati Sindikat uprave Republike Srpske.

Sastanak je organizovan na poziv Viškovića, a prisustvovali su i ministrica uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, ministrica finansija Zora Vidović i pomoćnica ministrice rada i boračko invalidske zaštite Mira Vasić, saopšteno je iz Sindikata uprave Republike Srpske.

Tema sastanka bila je inicijativa Sindikata uprave Republike Srpske da se vrati pravo na naknadu toplog obroka i regresa, ali i najavljeno smanjenje plata i broja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, kako je to predviđeno mjerama u Programu fiskalne konsolidacije.

"Kada je u pitanju inicijativa za vraćanje toplog obroka i regresa, usaglašeno je da se formira radna grupa ispred Sindikata uprave Republike Srpske i predstavnika Vlade Republike Srpske koji bi do razmatranja Programa ekonomskih mjera i Budžeta za 2022. godinu trebali da izrade novo zakonsko rješenje, koje će sasvim sigurno dovesti do povećanja ličnih primanja zaposlenih u javnim službama i organima uprave", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o reformi javne uprave, koja podrazumijeva donošenje novih zakona o državnim službenicima, o lokalnoj samoupravi i o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi, koji će se zajednički pripremati i usaglašavati na relaciji Sindikat uprave Republike Srpske i Vlada Republike Srpske prije upućivanja u Narodnu skupštinu Republike Srpske na usvajanje.

"O pravima zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave jedini legitimitet ima isključivo Sindikat uprave Republike Srpske kao potpisnik Posebnog kolektivnog ugovora, jer je Ustavni sud Republike Srpske utvrdio da je Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi zaključivao neustavne i nezakonite izmjene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora", navedeno je u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti