Vlada RS danas o kiseoniku na UKC, najavljene krivične prijave "zbog širenja panike"

27.09.2021. 09:44 / Izvor: Akta.ba
Vlada RS danas o kiseoniku na UKC, najavljene krivične prijave 'zbog širenja panike'

Vlada Republike Srpske održat će danas u Banjaluci tematsku sjednicu.

Vlada Republike Srpske održat će danas u Banjaluci tematsku sjednicu.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je sinoć da bi Vlada RS danas trebalo da raspravlja o kiseoniku u medicinskim ustanovama, te istakao da će, "kada se dokaže da se u bolnicama koristi medicinski kiseonik, uslijediti krivične prijave zbog širenja panike među pacijentima i građanima”.

Nakon navoda Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke da se u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske koristi kiseonik bez licence i atesta, oglasili su se iz ove zdravstvene ustanove.

"Kiseonik koji se daje pacijentima u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske nije štetan po zdravlje pacijenata i u skladu je sa svim potrebnim propisima, isti je kao kiseonik koji se upotrebljava u svim bolnicama u regionu i Evropi, te pacijenti nemaju razloga za strah. To dokazuje i certifikat", naveli su iz UKC RS.

Istakli su da otkad postoji UKC Republike Srpske koristi se isti kiseonik i ne stoje tvrdnje i insinuacije o njegovoj upotrebi u vrijeme pandemije virusa korona.

"Taj kiseonik koristi se u liječenju apsolutno svih pacijenata kojima je, nažalost, ponekad potreban. Kada je UKC Republike Srpske raspisivao tender, u skladu sa zahtjevanom dokumentacijom, dobili smo rješenje od Agencije za lijekove BiH da ponuđač ima rješenje da se bavi prometom medicinskog kiseonika čiji je sastav 99,5 odsto kiseonik. Svi naši pacijenti primaju takav kiseonik i ovdje je takvim kiseonikom izliječeno na hiljade pacijenata", kažu iz UKS RS.

Još jednom su dodali da odgovorno tvrde da nema razloga za strah, da kiseonik koji je u upotrebi u UKC Republike Srpske nije i ne može biti štetan po zdravlje pacijenata.

Premijer RS-a Radovan Višković istakao je da će angažovati nezavisnu revizorsku kuću koja će biti van prostora BiH i po hitnom postupku tražiti da se urade analize kisika koji se koristi u Republici Srpskoj.

Podsjetimo, Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković podnio je krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu RS protiv direktora UKC RS, firme TGT, ministra zdravstva RS i glavnog inspektora RS zbog nabavke kiseonika za ovu zdravstvenu ustanovu. Istakao je kako je uvidom u dokumentaciju jasno da firma koja isporučuje kiseonik bolnici nema dozvolu za to, te da ne isporučuje medicinski već tehnički kiseonik koji također nema dokumentaciju. "Ovo je zločin nad čovječanstvom", poručio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti