U budućem nacionalnom parku Blidinje zabranjeno branje bilja, lov, sječa šume, kazne i do 70.000 KM

28.09.2021. 09:12 / Izvor: Večernji List
U budućem nacionalnom parku Blidinje zabranjeno branje bilja, lov, sječa šume, kazne i do 70.000 KM

Strogo zabranjena eksploatacija mineralnih sirovina, sakupljanje ljekovitoga i aromatičnoga bilja...

Pravila ponašanja utvrđena novim zakonom o proglašenju Parka prirode “Blidinje” nacionalnim parkom neće se nimalo svidjeti onoj strukturi posjetitelja koji su neselektivno iskorištavali ili na bilo koji način do sada narušavali prirodne resurse kojima ovaj park raspolaže, a zbog kojih je jedinstven u Europi i svijetu, piše Večernji list BiH. 

Šta će sve biti u zakonu?

Iako se zakon još nalazi u fazi razmatranja, na njega se mogu dati prijedlozi i sugestije. Budući nacionalni park Blidinje, koji se prostire na dijelovima triju županija - Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske bit će podijeljen u nekoliko zaštićenih zona. Ono što javnost najviše zanima je kakva će biti pravila u zaštićenoj zoni A, koja su po uzoru na druge nacionalne parkove jako rigorozna i koja idu na ruku pravim ljubiteljima prirode i onima koji su čuvari okoliša.

Naime, po novom zakonu, koji tek trebaju izglasati županijske i federalne institucije vlasti i koji se nalazi u fazi konzultacija, u zaštićenoj zoni A, prema prijedlogu, zabranjuju se brojne aktivnosti. U toj zoni nema više branja bilja, odnosno, kako piše u zakonu, prikupljanja primjeraka flore i faune, osobito endemičnih, ugroženih i zaštićenih vrsta, narušavanja prirodnog hidrološkog režima vodnih dobara.

Bit će zabranjena bila kakva aktivnost u šumama, kao što je sječa šume radi gradnje objekta, što je do sada bio čest slučaj. Osim sječe šuma, bit će zabranjeno iskorjenjivanje ili bilo kakvo oštećenje stabala, osim uzgojne i sanitarne sječe korištenjem tradicionalnih tehnika za izvlačenje šumskih sortimenata (bez upotrebe teške mehanizacije).

Također će biti strogo zabranjena eksploatacija mineralnih sirovina, sakupljanje ljekovitoga i aromatičnoga bilja, unošenje alohtonih i invazivnih biljnih i životinjskih vrsta, unošenje genetički modificiranih vrsta, prenošenje gnijezda i uznemiravanje ptica, odlaganje svih vrsta otpada. Izletnici u ovom parku više neće moći ložiti vatru na otvorenom prostoru, a čuvarima ovaca i krava uvodi se zabrana ispaša u zaštićenoj zoni A. Onima koji su imali ili imaju i sada svoje njive ili vrtače unutar tog područja bit će zabranjene poljoprivredne aktivnosti u njima, kao i sve ostale aktivnosti koje mogu narušiti namjenu zaštićenog područja.

Za svaku vrstu lova bit će pisane novčane kazne, kao i za izvođenje građevinskih aktivnosti i zahvata u prostoru, osim u cilju osiguravanja prohodnosti staza i putova za kontrolirani pristup. Posjeti lokacijama prirodnih vrijednosti neće se moći obaviti bez nadzora nadzorničke službe javnog poduzeća Nacionalni park “Blidinje”.

Visoke kazne i nova pravila

U zakonu su također nabrojene i one aktivnosti koje će biti dopuštene, a to su, prije svega, aktivnosti na znanstvenom istraživanju flore i faune, strogo kontrolirane edukativne djelatnosti, postavljanje manjih informativnih ploča koje posjetitelju daju kratki uvid u vrijednost lokacije te upozorenja i uvid u zabrane koje vrijede u ovoj zoni. Planinarske staze za posjetitelje trebat će biti na dovoljnoj udaljenosti od prirodnih vrijednosti, a posjećivanje lokacija bit će moguće samo uz strogo poštovanje svih pravila i zabrana koji su na snazi za ovu zonu. Dopušta se sječa stabala uzgojno-sanitarnoga karaktera, i to samo radi očuvanja zdravstvenog stanja šumskih sastojina i zaštite od požara, u skladu s važećim propisima te s prethodnim pribavljanjem suglasnosti i odobrenja u skladu sa zakonom.

Predviđene kazne za nedopuštene aktivnosti u zaštićenim zonama budućeg nacionalnog parka Blidinje vrlo su visoke. Ovisno o prekršaju, kazne se za pravne i fizičke osobe kreću od 1000 KM do 70.000 KM ako se izvrši bilo koja aktivnost koja predstavljaju zabrane utvrđene u članku 6. ovoga predloženog zakona, koje se odnose na zonu stroge zaštite - zonu A.

Kazne za nedopušteno ponašanje u zoni aktivne zaštite - zoni B za odgovornu pravnu osobu kretat će se od 1000 KM do 10.000 KM, a fizička osoba bit će kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 2000 KM do 5000 KM, navodi se u prijedlogu ovoga zakona koji čeka skoro usvajanje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti