Novi saziv IKT Asocijacije: Domaće kompanije trebaju biti glavni realizator procesa digitalizacije

04.10.2021. 14:37 / Izvor: Akta.ba
Novi saziv IKT Asocijacije: Domaće kompanije trebaju biti glavni realizator procesa digitalizacije

U prostorijama Spoljnotrgovinske/Vanjskotrgovinske komore BiH je u petak, 01.10.2021.godine održana 4. Izborna sjednica Skupštine IKT Asocijacije.

U prostorijama Spoljnotrgovinske/Vanjskotrgovinske komore BiH je u petak, 01.10.2021.godine održana 4. Izborna sjednica Skupštine IKT Asocijacije u čijem radu je učestvovao veliki broj bosanskohercegovačkih IKT kompanija.

Na sjednici je usvojen izvještaj o radu IKT asocijacije u prethodnom mandatnom periodu, te izabran novi saziv Odbora IKT Asocijacije koji čine kompanije: JP Hrvatske telekomunikacije a.d. Mostar, BH Telekom d.d. Sarajevo, Telekomunikacije Republike Srpske a.d. Banja Luka, Avacom d.o.o. Mostar, Lanaco d.o.o. Banja Luka, Zira d.o.o. Sarajevo, Comp-IT d.o.o. Sarajevo, Prointer ITSS d.o.o Banja Luka, Huawei Technologies d.o.o. Banja Luka.

U radnom dijelu sjednice usvojen je okvirni plan rada za narednu godinu, kao i pravna akta kojima se propisuje i reguliše rad asocijacije: Pravilnik o organizaciji i radu IKT Asocijacije, Poslovnik o radu Skupštine Asocijacije kao i Poslovnik o radu Odbora IKT Asocijacije. Učesnici su također ukazali na značaj IKT sektora u razvoju bosanskohercegovačke privrede i društva u cjelini, kao i predstojećem procesu digitalizacije javne uprave i privrednih subjekata u cijelosti.

Ukazano je da bi glavni kreator i realizator procesa digitalizacije trebale da budu domaće kompanije sa svojim domaćim proizvodima i domaćom radnom snagom što i jeste glavni adut i snaga ove grane privrede.

Bosanskohercegovačka IKT industrija, kao najbrže rastuća grana privrede, ima zasigurno kapaciteta i znanja da realizuje cjelokupan proces digitalizacije i zadatke koji se pred njih postavljaju. Privrednici su ukazali na konkretne probleme sa kojima se susreću u svakodnevnom radu i upravo ti problemi će i biti u fokusu rada Odbora IKT asocijacije, kao i stručnih komisija koje djeluju pri asocijaciji, komisije za telekomunikacije i komisije za informacione tehnologije.

Glavni zadatak koji je Skupština postavila pred Odbor jeste da se u saradnji sa nadležnim ministarstvima radi na donošenju zakonskih propisa koji će pospješiti poslovni ambijent i uslove poslovanja IKT sektora u Bosni i Hercegovini, kao i promociji kapaciteta i proizvoda domaćih IT preduzeća na stranim tržištima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti