MMF spreman da BiH uključi u nove aranžmane, uz provedbu reformi

06.10.2021. 07:35 / Izvor: Akta.ba
MMF spreman da BiH uključi u nove aranžmane, uz provedbu reformi

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda održao je jučer on-line sastanak sa šeficom MMF-a.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda održao je jučer on-line sastanak sa šeficom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Alianom Iancu sa suradnicima kako bi razmotrili ekonomske prilike u doba pandemije i provođenje započetih reformi.

Ministar Bevanda naglasio je da je MMF dao značajan doprinos prilikom saniranja posljedica pandemije virusa Covid-19 jer je dva puta odobrio sredstva za ovu namjenu i taj novac je doznačen entitetima i kantonima.

"Prošle godine u travnju u okviru Instrumenta za brzo financiranje odobreno je ukupno 330 milijuna eura pomoći, dok je prije dva mjeseca doznačeno još 300 milijuna eura što je MMF bezuvjetno odobrio zemljama članicama", istaknuo je ministar Bevnada.

Tijekom sastanka naglašeno je da su institucije BiH ušle u četvrto tromjesečje uz Odluku o provremenom financiranju te da je Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2021. godinu usvojen u prvom čitanju u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nakon čega nisu održane nove sjednice.

"Mi smo prvi koji se zalažu da se proračun što prije usvoji, ali to nije naša nadležnost i cijeli proces ovisi o više faktora. Vanjski dug se redovito izmiruje jer je tako propsano Zakonom o financiranju institucija BiH", kazao je ministar Bevanda.

Ianacu je naglasila da je MMF spreman da BiH uključi u nove aranžmane, ali da to podzumijeva i provedbu niza reformi.

Sastanku je, osim suradnika ministra Bevande, nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel, saopćila je Služba za informisanje Vijeća ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti