U regiji se formiraju predmeti o Pandorinim dokumentima, šta je sa BiH

06.10.2021. 07:56 / Izvor: N1
U regiji se formiraju predmeti o Pandorinim dokumentima, šta je sa BiH

Najavljuju se istrage širom svijeta, demantuju se navodi iz "Pandorinih dokumenata".

Najavljuju se istrage širom svijeta, demantuju se navodi iz "Pandorinih dokumenata", koji razotkrivaju kako su brojni svjetski čelnici, bivši i aktuelni, skrivali imovinu u tzv. offshore firmama radi utaje poreza. Jedni se pravdaju, drugi, traže pravdu. Da li su političari, biznismeni, kompanije počinile krivična djela, ili vješto igrali na "ivici zakona"? Novinari očekuju od nadležnih tužilaštava da reaguju, bilježimo njihove izjave i u susjednim zemljama. Do sada se iz Bosne i Hercegovine u Pandora dokumentima pojavila kompanija Energoinvest iz kojeg su se danas oglasili.

Priča albanskog novinara, Besara Likmeta, probudila je interes tamošnjeg državnog tužioca. Riječ je o Pandorinim dokumentima koji otkrivaju poslovanje s offshore kompanijom tokom izgradnje elektroenergetske mreže između Albanije i Kosova. Radi se o poslu koji je dobio Energoinvest. No, ubrzo, stoji u papirima su počeli prebacivati milione maraka kompaniji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pod nazivom Al Energy Transmission. Na čelu offshore komapnije bio je, navodi novinar Likmeta, albanski biznismen s političkim vezama, Vasil Kallupi.

Likmeta, inače novinar albanskog BIRN-a, izjavio je za N1 da:

"Ako uporedite Energoinvest i offshore kompanije koja je tada tek uspostavljena, u martu 2013., njihova iskustva su kao David i Golijat, pojedine albanske kompanije nemaju toliko iskustva, a Energoinvest bar prema onome što su naveli na webu je kompanija koja je postavila desetine hiljada elektroenergestskih mreža."

Odgovor Energoinvesta

Iz Energoinvesta danas odgovaraju kako nemaju vlastitih offshore kompanija ili offshore računa bilo gdje u svijetu. Energoinvest ima račune u zemljama u kojima posluje i svaki je, tvrde iz ove kompanije, registrovan u nadležnim ministarstvima. Što se tiče plaćanja drugim kompanijama koje su u određenim periodima i na određenim projektima bili partneri, dobavljači, izvođači, iz Energoinvesta navode:

"Energoinvest nema kontrolu niti može uticati na poslovnu strategiju i odluke o bankovnim računima drugih kompanija sa kojima sarađuje. Vezano za konkretnu informaciju a obzirom da se navodni poslovni aranžman dešavao prije više od 8 godina u vremenu drugih uprava Energoinvesta, više informacija ćemo imati i moći saopštiti nakon detaljnog uvida u poslovno finasijsku arhivu iz navedenog perioda."

Ima li u milionima dokumenata još bh. kompanija ili pojedinaca, trenutno je nepoznato.

Regija bruji o Pandori

No, o Pandori bruji regija. Nadležno Tužilaštvo u Crnoj Gori formiralo je predmet kako bi ispitalo navode o tajnim međunarodnim ugovorima porodice Đukanović. A stigao je i komentar srbijanskog ministra finansija, Siniše Malog, nakon što je u ‘Pandori’ objavljena dokumentacija prema kojoj je on vlasnik 24 luksuzna apartmana.

"Ako postoji nešto što nije urađeno u skladu sa zakonima izvolite imate nadležne organe, ponesite sve te papire, kroz to sam već prošao kao što znate, i sve dokazao i pokazao, nije problem ponovo, ali vas molim zbog javnosti, zbog sebe, moje porodice, samo prestanite da lažete na tu temu", odgovor je Siniše Malog, ministra finansija Republike Srbije.

Priče od jučer se nisu ni ohladile, reakcije ni završile, a novinari otkrivaju nove. Glavni akter u jednoj od njih je i kum predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Vesna Radojević, sa KRIK-a, komentarisala je upravo slučaj Vučićevog kuma, Nikole Petrovića.

"Nikola Petrović je dok je bio direktor Elektromreže Srbije 2016. osnovao i sakrio jednu offshore kompaniju na Britanskim Devičanskim Ostrvima Arkshore Int. preko nje je zapravo bio vlasnik računa u Švajcarskoj", navela je.

Političari će reći jedno, novinari drugo

Polemika u javnosti vodi se i o tome koliko saznanja iz dokumenata upućuju na evnetualna krivična djela. No, političari će reći jedno, novinari drugo.

Besara Likmeta, novinar albanskog BIRN-a navodi da ovo nije samo način da se ovakve transakcije sakriju samo od javnosti.

"Ovo je i način da se izbjegne plaćanje poreza. U mnogim slučajevima ovi ljudi su upleteni u prevare ili druge kriminalne aktivnosti, i na taj način žele sakriti svoje aktivnosti ili da spriječe oduzimanje tih sredstava", zaključio je novinar BIRN-a.

Ana Brnabić, premijerka Republike Srbije imala je komentar o aktuelnoj situaciji.

"Ako je to nešto što nije u skladu s moralnim načelima o tome bi mogli da razgovaramo svakako. Mislim da je onda red kao što su sada počeli najbogatije zemlje i najuticajnije svijeta, G7, G20 da te stvari promjene i da to bude nelegalno", zaključila je Brnabić.

Od svake države ovisi da li će nadležne institucije utvrđivati da li je bilo nelagalnih radnji, a za to vrijeme stotine novinara čitaju Pandora papire i spremaju nove priče.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti