Povećan interes turista iz Francuske za BiH, otvorena mogućnost uspostave avionske linije

07.10.2021. 10:10 / Izvor: Akta.ba
Povećan interes turista iz Francuske za BiH, otvorena mogućnost uspostave avionske linije

Promjenom postojećeg narativa o Bosni i Hercegovini i poboljšanjem prezentacije znatno bi se povećao interes turista, rekla je ambasadorica Toudic.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić imao je priliku razgovarati sa ambasadoricom Francuske Christine Toudic o neiskorištenom turističkom potencijalu Tuzlanskog kantona, te mogućnosti otvaranja avionske linije ka Francuskoj. 

Prezentujući pojedinosti o turističkim i saobraćajnim aspektima Tuzlanskog kantona, ministar Bešić izrazio je želju da buduća saradnja Vlade Tuzlanskog kantona sa Francuskom postane što djelotvornija.

Ukazavši na značaj turizma kao privredne grane, ambasadorica Toudic je naglasila da su zemlje Balkana prepoznate kao sigurne kod turista iz Francuske, te da raste zanimanje zbog prirodnih ljepota, gastronomske ponude ali i cijena.

"Promjenom postojećeg narativa o Bosni i Hercegovini i poboljšanjem prezentacije znatno bi se povećao interes turista", rekla je ambasadorica Toudic.

Ona je obećala da će se lično angažovati na izradi kvalitetnog turističkog vodiča o BiH na francuskom tržištu.    

 Ministar Bešić zahvalio je na pozivu za predstojeći sastanak o javno-privatnom partnerstvu u organizaciji Ambasade Francuske u BiH, te kazao da će se založiti da Međunarodni aerodrom u Tuzli sa niskobudžetnom aviokompanijom Wizz Air uspostavi liniju ka Francuskoj i na taj način omogući dolazak što većeg broja turista na područje TK.

Sastanku su prisustvovali i savjetnica za politiku i medije Emilie Rivière (Emili Rivier), sekretar Ministarstva Azra Gavranović i pomoćnik ministra za saobraćaj Nenad Lukanović.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti