Rebalansom Budžeta TK predviđeno povećanje sredstava u sektoru obrazovanja

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Rebalansom Budžeta TK predviđeno povećanje sredstava u sektoru obrazovanja

Odvojeno je i 600 hiljada KM za sanaciju lokalnih puteva na već odobrenih 1,5 miliona KM.

07.10.2021. 12:24 / Izvor: Fena

Na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona danas je razmatran Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona. Ovo je drugi rebalans u kome je ukupno povećanje oko devet miliona KM.

"Razlozi za rebalans Budžeta Tuzlanskog kantona su, prije svega, u sektoru obrazovanja gdje je potrebno omogućiti još 4,7 miliona KM. Zbog lošijeg planiranja u prvobitnom Budžetu određene škole su ostale bez dovoljno sredstava ", izjavio je ministar finansija Tuzlanskog kantona Vedran Lakić.

Za boračku populaciju bit će izdvojeno još oko 600 hiljada KM, dok će 200 hiljada KM ići za projekte održivog povratka. Omogućeno je još dodatnih 100 hiljada KM za povećanje iznosa doplatka za djecu i uvećanog doplatka.

"Tu je nekih stotinjak hiljada za socijalna pitanja, odnosno povećanje sredstava za smještaj naših socijalno ugroženih stanovnika. Za poljoprivredu ide 750 hiljada KM povećanja od prvobitno predviđenog iznosa. Javnom preduzeću Aerodrom Tuzla omogućili smo još 1,5 milion KM dodatnih sredstava jer smatramo ih jednom od najznačajnijih institucija u kantonu",  izjavio je Lakić.

Sredstva su se planirala kako bi se saniralo sve ono što je finansijski problematično do kraja godine.

Odvojeno je i 600 hiljada KM za sanaciju lokalnih puteva na već odobrenih 1,5 miliona KM.

Ministar Lakić najavio je da je ovim rebalansom predviđeno uvećanje dječijeg doplatka za pet KM.

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti