Nedostatak sirovina i stručnog kadra glavni izazovi bh. kompanija drvne industrije

08.10.2021. 08:34 / Izvor: Akta.ba
Nedostatak sirovina i stručnog kadra glavni izazovi bh. kompanija drvne industrije

Kompanije su iskazale veoma izražen problem sa dobavom sirovina i prema njihovom mišljenju nedostatak sirovine bit će najveći izazov i u budućnosti upravljanju njihovim poslovima.

Najveći izazovi sa kojima se susreću kompanije iz bh. drvne i industrije namještaja su nedostatak sirovina, a zatim nedostatak stručnog kadra. Kompanije su iskazale veoma izražen problem sa nabavkom sirovina i prema njihovom mišljenju to će biti najveći izazov i u budućem upravljanju njihovim poslovima, pokazala je anketa koju su uradili stručnjaci firme Targer Engineering & Consulting.

Rezultati ankete prezentirani su tokom jučer održanog webinara u okviru projekta EU4BusinessRecovery koji finansiraju Evropska unija i vlada SR Njemačke, kompanija Targer Engineering & Consulting je u saradnji sa GIZ-om, UNDP-om i ILO-om održala webinar i online panel pod nazivom "Rješenja za trenutne izazove kompanija BH drvne industrije - Kako osigurati kontinuitet biznisa u vremenu krize?"

Glavne teme webinara su se ticale tržišta, proizvoda i usluga, te toga kako osigurati kontinuitet biznisa u vremenima krize.

Na webinaru smo imali priliku čuti mišljenja, analize ali savjete nekih od vlasnika kompanija koje se bave proizvodnjom i prodajom namještaja.

Sekretar Asocijacija drvne industrije i šumarstva pri VTK BiH Selma Bašagić kazala je da drvni sektor ostvaruje suficit u međunarodnoj razmjeni, što se povećava svake godine.

"Rast izvoza je evidentan za 8 mjeseci 2021.godine za 32,4% u odnosu na isti period 2020. I 21,2% u odnosu na osam mjeseci 2019 godine", navela je Bašagić.

Bašagić je navela da su najznačajnija izvozna tržišta: Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Holandija, Austrija, Švicarska, Slovenija…

Maja Batotić, direktorica, "Standard Furniture Factory" iz Ilijaša kazala je da su period pandemije i poslovanje uspjeli uskladiti zahvaljujući blagovremenom komunikaciji sa svojim kupcima. Kao glavni problem njihovog poslovanja navodi neizvjesnost tržišta kao i nedostatak sirovina.

"Izvještavali smo svoje kupce o svemu i nismo na sebe preuzimali obaveze koje nismo bili u mogućnosti izvršiti, upravo smo zbog toga prošli bolje nego što smo očekivali", rekla je Batotić.

Ernad Smajić, direktor, “Malak Janj” također je kazao da je period korone za njih bio pozitivan, a kao glavni problem u poslovanju je naveo to što vozači nisu htjeli da voze, pa su morali tražiti hrabre vozače koji su bili spremni odraditi svoj posao.

"Mi smo bili hrabri u doba pandmije, odlučili smo da ne dajemo otkaze. Bili smo spremni da prodamo imovinu, ali da zadržimo ljude. Ljudi su važniji od mašina", poručio je Ernad Smajić na webinaru.

Osman Ćoso, menadžer u kompaniji "Frischeis" kao glavne probleme svoje kompanije je naveo također nedostatak sirovina ali i nedostatak materijala, strašni rokovi, uvođenje limita od proizvođača, mijenjanje cijena, otežane naplate i pad repromaterijala.

Ćoso navodi da se situacija popravlja i da će cijene padati.

"Da li ćemo se vratiti na nivo kao prije korone, teško ovim tempom, ali stanje se popravlja", rekao je Ćoso. Poručuje da je potrebno ostvariti dobru saradnju sa manjim trgovinama, a ne sa velikim konglomeratima jer ćemo se naći pred izazovima na koje nećemo moći odgovoriti.

Pored nedostatka sirovina, nedostatak radne snage je drugi glavni problem i Ejuba Begovića i njegove  EL Company u Visokom.

"U našoj kompaniji radi 53 osobe, naravno da radimo na proširenju ali je to vrlo teško zbog nedostatka radne snage", kazao je Begović.

Govornici webinara su se složili oko strategije i nekih od rješenja za bh. kompanije drvne i industrije namještaja.

"Potrebno je da razlikujemo promet i zaradu, promet nije zarada. Trebamo znati svoje kapacitete i ne trebamo na sebe preuzimati obaveze i poslove koje nećemo moći završiti", poručila je Maja Batotić.

I ostali govornici su naglasili važnost praćenja tržišta, slušanje želja kupaca kao i dobre komunikacije sa kupcima, ali i održavanje dobrih odnosa sa drugim kompanijama.

Jedan od izlagača bio je i Martin Gaber, direktor za Zapadni Balkan njemačke organizacije za investiranje i trgovinu, German Trade and Invest – GTAI. Govorio je o perspektivama drvnog sektora kroz bilateralnu saradnju, pri čemu je napomenuo da je Njemačka ključni partner drvne industrije u BiH, ali da ima još jako puno prostora za proširenje saradnje. 

Online webinar i panel diskusija, koji se održava i danas,  namjenjeni su menadžerima, direktorima, poduzetnicima i ekspertima svih kompanija iz drvne i industrije namještaja Bosne i Hercegovine i regije SEE, kao i svim zainteresiranim učesnicima koji sarađuju ili imaju dodirnih tačaka sa drvnom industrijom.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti