Grad Mostar povukao tužbu: Gradonačelnik pozvao Udruženje "Jer nas se tiče" da povuče tužbu

09.10.2021. 08:16 / Izvor: Akta.ba
Mario Kordić

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić izjavio je jučer na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici Mostara kako je Grad Mostar povukao tužbu protiv Udruženja građana "Jer nas se tiče".

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić izjavio je jučer na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici Mostara kako je Grad Mostar povukao tužbu protiv Udruženja građana "Jer nas se tiče" te ih pozvao i apelirao da zajedno pristupe rješavanju ovog problema te povuku tužbu na Plan prilagodbe upravljanja otpadom za deponiju Uborak jer ta tužba, kako je kazao, koči čitav proces.

Dodao je kako je, razgovarajući s ljudima iz Udruženja "Jer nas se tiče" tražio da djeluju zajedno jer smatra da je ovo zajednički problem svih građana Grada Mostara, a ne samo njihov i ne samo Gradske uprave.

"Dijelom imamo konsenzus da zajedno radimo taj Plan prilagodbe, međutim toliko je veliko nepovjerenje tih ljudi da nisu našli za shodno da povuku tužbu na taj plan što je bio izričito moj zahtjev. Smatram da ćemo tom tužbom sami sebi napraviti dodatnu štetu jer prolongiramo čitav proces dobivanja svih dozvola i ostaloga", naglasio je gradonačelnik.

Kazao je kako je njegova nakana kod povlačenja tužbe bila da stvarno pokažu iskrenu namjeru i dobru volju te poručio članovima Udruženja da ponovo razmotre svoju poziciju.

"Moja poruku bi bila da ponovo molim ljude koji su u ime Udruženja 'Jer nas se tiče' da još jedanput razmotre svoju poziciju i da dopuste Gradu da radi svoj posao jer u ovom momentu smo u takvoj situaciji da ćemo samo izgubiti dodatno vrijeme ukoliko oni zadrže tu tužbu. Tako da s moje strane evo jedan apel prema ljudima da se povuče tužbe te da zajedno nastupimo u ovom problemu i da tražimo rješenje", poručio je gradonačelnik.

Plan prilagodbe je, kako je dodao, vrlo jasan, konkretan i provediv i već su pokrenute izvjesne aktivnosti za njegovo financiranje.

"Plan prilagodbe je otprilike vrijednosti negdje oko 4,7 milijuna eura i čak smo u poodmakloj  fazi razgovora oko kreditiranja i financiranja tog plana, tako da sve ove tužbe i sve nekakve nesuglasice Grada s nevladinim organizacijama nam trenutno ne idu u prilog već samo usporavaju proces.

U ovom momentu smo mi kao grad stali, svoj dio zadaće smo odradili i čekamo dobru volju i Udruženja koje je trenutno oko ovog problema najglasnije da ipak i oni razmisle oko svoje pozicije, povuku tužbu kako bi zajedno što prije dobili dozvole i počeli sanaciju lokaliteta Buđevci-Uborak",  poručio je Kordić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti