Forto, Delić i Čičić: Za nekoliko dana preuzimamo bh. paviljon na sajmu EXPO

13.10.2021. 08:26 / Izvor: Akta.ba
Delić Čičić

Bh. paviljon u okviru izložbe u Dubajiu je već otvoren.

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, premijer Edin Forto, ministar privrede Adnan Delić, te ministar finansija KS-a, Davor Čičić, pojasnili su jučer na konferenciji da bi do kraja ove ili početkom naredne sedmice trebao biti potpisan ugovor sa organizatorima sajma EXPO u Dubajiu, što će "nam dati legitimitet da preuzmemo upravljanje našim paviljonom, koji je trenutno nedovršen", rekli su.

"Delegacija Vlade Kantona Sarajevo je provela nekoliko dana u Dubaiju, sa ciljem usaglašavanja određenih detalja iz ugovora kojeg bi trebala Vlada Kantona Sarajevo da, do kraja ove sedmice ili početkom naredne sedmice potpiše direktno sa organizatorom, registrovanom kompanijom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. To sve radimo na osnovu njihovog poziva i pismenog odobrenja, nakon što smo sa njima usaglasili sve ugovorne obaveze", navodi Adnan Delić.

Bh. paviljon u okviru izložbe u Dubajiu je već otvoren, nastavlja Delić.

"Organizatori su angažovali volontere koji se brinu o svim posjetiteljima koji dolaze na naš paviljon, dok mi ne potpišemo ugovor i ne preuzmemo sam paviljon i organizaciju programa i aktivnosti koje će se dešavati u narednih šest mjeseci."

Neće se tražiti učešće drugih nivoa vlasti u troškovima

Ono što je najvažnije za naglasiti, pojašnjava Delić, jeste da Vlada KS ne preuzima odgovornost u kontekstu nastupa države Bosne i Hercegovine.

"Mi smo preuzeli odgovrnost u kontekstu plaćanja troškova organizacije, odlaska određenih privrednih subjekata koji budu zainteresovani da predstave sve svoje potencijale na izložbi. To će se desiti onda kada mi potpišemo zvanični sporazum, pa ćemo znati korake na koji će zainteresovani moći to uraditi. EXPO se obavezao da će sprovesti sve one usluge koje će omogućiti najbolje moguće predstavljanje Vlade KS i države BiH na najvećoj svjetskoj smotri poduzetništva."

Delić je i dodatno je pojasnio pravila učešća na ovoj svjetskoj izložbi koju organizuje privredno društvo iz Emirata.

"Oni imaju ekskluzivitet da pozovu one koje oni žele, pozivnicu je dobila Vlada KS. Mi smo u proteklih mjesec dana uradili ono što mnoge države rade u pet godina i što naša država nije uradila u nekoliko godina. Skoro 200 zemalja učestvuje na EXPO-u", navodi Delić, te dodaje da neće tražiti od drugih nivoa vlasti učešće u troškovima.

"Nećemo od drugih nivoa vlasti tražiti da plate bilo kakve druge troškove, obezbijedili smo sredstva za ovu priliku. Ali, tražit ćemo od svakog građanina i institucije da nas podrži jer radimo za sve nas a ne za KS. Zato je Vlada KS na svojim sjednicama imenovala predstavnike institucija za koje želi da budu u organizacionom odboru – on će biti sastavljen od najviših nivoa državne vlasti do najnižih nivoa kantonalnih vlasti. Dobili smo i pozitivan odgovor Privredne komore RS-a", zaključio je Delić.

Finansiranje nastupa BiH na EXPO-u

Ministar Davor Čičić medijima je dodatno pojasnio detalje vezane za finansiranje učešća naše zemlje na ovom sajmu.

"Došli smo do okvirnih cifri koliko će nas koštati nastup na EXPO-u i to je oko nekih četiri miliona i 200 hiljada KM. Ministarstvo finansija dobilo je u svoju nadležnost da iznađe ta sredstva kako bi se ostvarila intencija nastupa na EXPO-u. Prvi dio sredstava koje moramo platiti kao avans za učešće na sajmu, a to je nekih milion i 50 hiljada konvertibilnih maraka, naći ćemo kroz tekuću rezervu KS u budžetu KS. Milion i po maraka ćemo naći kroz rebalans planiran do kraja godine da se usvoji. Još milion i, otprilike, 600 hiljada bismo našli u budžetu za 2021. godinu, obzirom da sajam traje do kraja trećeg mjeseca 2022. godine", pojasnio je Čičić.

Forto i Delić o važnosti EXPO-a za bh. privredu: Ovo je ulaganje

"U našoj zemlji je puno privatnika koji posjeduju i resurse i ideje koje bi htjeli da razviju – mi sada možemo u Dubaiju obezbijediti sastanke sa investitorima iz njihovih garana jer su svi dolje na jednom mjestu u istom trenutku. To je resurs u poslovnom svijetu koji je gotovo neprocjenjiv. Ne bih rekao da ovo što radimo sa otprilike četiri miliona je neki trošak, ovo je ulaganje. Nakon EXPO-a izvršit ćemo mjerenje ugovora i kontakata koji su postignuti i šta je BiH dobila zauztvrat. Velika šteta je ne biti na jednom ovakvom skupu", naglasio je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

Važni su privrednici, turisti ali i državni dužnosnici, nastavlja Delić.

"U BiH želimo privući predstavnike vlada, predsjednici svih država učesnika dolaze na EXPO i organizuju bilateralne sastanke sa najvišim prisutnim dužnosnicima iz zemalja koje učestvuju. Također, privatni sektor je ciljana skupina koju želimo da privućemo na naš štand. Treće, ciljana skupina su turisti koji tamo dolaze iz svih zemalja svijeta, Dubai je trenutno centar svijeta kada je poduzetništvo u pitanju", rekao je Delić.

Ponovio je da se do kraja ove ili početkom naredne sedmice očekuje  zvanično potpisivanje ugovora sa EXPO-om,"što će nam dati legitimitet da preuzmemo upravljanje našim paviljonom", kaže Delić, naglašavajući da je interesovanje bh. kompanija za učešćem već ogromno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti