Sarajevo, Bihać i Tuzla: Digitalnom transformacijom do boljih prilika za zapošljavanje!

14.10.2021. 08:36 / Izvor: Akta.ba
Skills4Digital

U narednih 18 mjeseci 90 nezaposlenih žena s područja Sarajeva, Bihaća i Tuzle dobit će priliku da steknu vještine potrebne za zapošljavanje u digitalnoj ekonomiji.

U narednih 18 mjeseci 90 nezaposlenih žena s područja Sarajeva, Bihaća i Tuzle dobit će priliku da steknu vještine potrebne za zapošljavanje u digitalnoj ekonomiji kroz projekt Skills4Digital koji realizira Centar za edukaciju i istraživanje Nahla. Ovaj projekt, pored podučavanja nezaposlenih žena naprednim digitalnim vještinama, obuhvata i obuku za 15 mikrobiznisa u oblasti e-commercea i unapređenja brenda. 

Napredne digitalne vještine nezaposlenim ženama otvaraju mogućnosti pristupa dobro plaćenim poslovima za kojima postoji velika potražnja u evropskoj digitalnoj ekonomiji. Ovi poslovi također povećavaju produktivnost, zaradu i finansijsku nezavisnost žena te im pomažu u prevladavanju ograničenja mobilnosti i u borbi protiv restriktivnih rodnih normi.

Projekt Skills4Digital sastoji se iz tri komponente:

  1. Realizacija dvije obuke iz oblasti naprednih digitalnih vještina: Obuke za community menadžericu  i Obuke “Vizuelne komunikacije” za 90 nezaposlenih žena u Sarajevu, Tuzli i Bihaću.
  2. Realizacija obuke za 15 poduzetnika/ca iz cijele BiH.
  3. Mentoring program za polaznice obuka i njihovo povezivanje s poduzetnicima/cama iz cijele BiH kroz praktičan rad na projektima uz nadzor mentora.

Upis na Obuku za community menadžericu koji je trenutno otvoren u Sarajevu i Bihaću, a uskoro i u Tuzli pružit će priliku nezaposlenim ženama da ovladaju vještinama neophodnim za zanimanje koje je u samom vrhu najtraženijih poslova kako u svijetu, tako i kod nas. Na taj način projekt će doprinijeti kreiranju prilika i boljem pozicioniranju žena u poslovnim okruženjima digitalnog doba.

Projekt “Skills4Digital” finansijski je podržala Vlade Švicarske (SDC).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti