Sindikat PPDIVUT: Ni minimalna plata od 1.000 KM ne bi bila dovoljna za egzistenciju

17.10.2021. 09:44 / Izvor: Fena
Minimalna plata Federacija

Neki predsjednici granskih sindikata koji su već potpisali kolektivne ugovore, pogazili svako dostojanstvo radnika, dodaju.

Sindikat PPDIVUT smatra da minimalna plata ne može biti ispod 1.000 KM, a kako je ranije ove godine sa protesta i upućen zahtjev Udruženju poslodavaca i Vladi Federacije BiH, te cijeni da je od tada do danas cijena potrošačke korpe toliko porasla da ni ta minimalna plata nije dovoljna za osnovnu egzistenciju radnika.

Podsjećaju  da je i premijer FBiH rekao da minimalna plata ne treba biti ispod 700 konvertibilnih maraka. 

Stoga, kako ističu,  u ovom sindikatu smatraju  da su neki predsjednici granskih sindikata koji su već potpisali kolektivne ugovore, pogazili svako dostojanstvo radnika i  potpuno devalvirali već devalvirana prava radnika.

"Ovaj sindikat i dalje ostaje opredjeljen sa svojim članicama, granskim sindikatima i sa  Savezom samostalnih sindikata BiH  da na sljedećim protestima primjeni radikalnije mjere, kako bi sva tri socijalna partnera shvatila da više neće moći tolerancijom radnika opstati. Na kraju se opravdano može postaviti i pitanje za koga rade ovi predsjednici granskih sindikata", navedeno je u saopćenju Sindikata PPDIVUT.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti