Savjet ministara BiH prihvatio ugovor o Johnson&Johnson vakcinama

19.10.2021. 08:08 / Izvor: Akta.ba
Janssen vakcine

U okviru COVAX za BiH alocirano je 50.400 doza Johnson/Johnson vakcina protiv virusa korona.

Savjet ministara jučer e na vanrednoj telefonskoj sjednici prihvatio SFC ugovor o obeštećenju sa Janssen Pharmaceuticom NV čime se stvaraju preduslovi za isporuku ranije plaćenih vakcina proizvođača "Johnson/Johnson" iz sistema COVAX za BiH.

Riječ je o tipskom ugovoru koji je jednak za sve članice COVAX-a, odnosno ranije preuzetoj obavezi, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na ovaj način stvaraju se preduslovi za isporuku ranije plaćenih vakcina proizvođača Johnson/Johnson iz sistema COVAX za BiH, čiji je cilj da se građanima omogući vakcinacija kao najdjelotvorniji način zaštite od virusa korona i najučinkovitiji način suzbijanja širenja pandemije.

U saopštenju se podsjeća da je BiH potpisala Ugovor sa COVAX-om 18. septembra 2020. godine o isporuci 1.232.000 doza vakcina u vrijednosti od 12.997.600 dolara (kompletan iznos uplaćen 18. decembra 2020. godine), od čega je do sada BiH isporučena tek jedna trećina - 332.640 doza vakcina.

U okviru COVAX za BiH alocirano je 50.400 doza Johnson/Johnson vakcina protiv virusa korona, a najavljena je sedma isporuka iz ovog programa.

Savjet ministara je prethodno usvojio Informaciju Ministarstva civilnih poslova o potrebi zaključenja SFC ugovora o obeštećenju između Savjeta ministara i Janssen Pharmaceutice NV.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti