Novi šef austrijske diplomatije dao punu podršku poslovnim zajednicama Austrije i BiH

19.10.2021. 10:10 / Izvor: Akta.ba
VTK Sastanak

Ministar Linhart je izrazio punu podršku poslovnim zajednicama Austrije i Bosne i Hercegovine.

Novi šef austrijske diplomatije Dr. Michael Linhart sastao se s predsjednikom Vanjskotrgovinske komore BiH, Ahmetom Egrlićem u okviru svoje prve službene posjete našoj zemlji.

Sastanku koji je održan u rezidenciji austrijske ambasadorice Dr. Ulrike Hartmann, prisustvovali su i predstavnici Agencije za promociju stranih investicija u BiH (FIPA), te predstavnici austrijskih kompanija u BiH.

Predsjednik Egrlić je ministra Linharta upoznao sa aktualnom ekonomskom situacijom u našoj zemlji, kao i podacima o vanjskotrgovinskoj razmjeni između naše dvije zemlje. Istaknuto je da je Austrija jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera i investitora u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu da je jedna od rijetkih zemalja sa kojom BiH ima pozitivan trgovinski bilans.

Egrlić je zatražio podršku Austrije u Europskoj Uniji, u cilju integracije poslovne zajednice BiH sa poslovnom zajednicom u EU, posebno u domenu liberalizacije pružanja usluga na tržištu EU, a po modelu zemalja članica regije EFTA.

Ministar Linhart je izrazio punu podršku poslovnim zajednicama Austrije i Bosne i Hercegovine, u cilju postizanja što veće vanjskotrgovinske razmjene i investicija.

Na sastanku je predstavljena i inicijativa Austrije pod nazivom ReFocus koja predstavlja najveći globalni program i ključnu komponentu austrijske federalne vlade za ekonomski oporavak privrede nakon pandemije Covid-19.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti