Priča o Muameru Šetkiću, proizvođaču pogrebne opreme

20.10.2021. 10:40 / Izvor: Akta.ba
H&M d.o.o
OTVORI GALERIJU

Šetkić se ovim poslom počeo baviti prije 13 godina. Iako jedini zaposlenik, uspješno uspjeva da zadovolji sve potrebe tržišta.

U Sarajevu postoji firma H&M. No, nije riječ o robnoj marki H&M, već o maloj porodičnoj firmi Muamera Šetkića koji se bavi proizvodnjom tabuta, socijalnih sanduka i ostale pogrebne opreme.

Šetkić se ovim poslom počeo baviti prije 13 godina. Iako jedini zaposlenik, uspješno uspjeva da zadovolji sve potrebe tržišta.

S obzirom na povećanu smrtnost i situaciju zbog koronavirusa, proizvođači pogrebne opreme su nažalost imali povećanu proizvodnju.

On dodaje da je u prošlom periodu imao pune ruke posla i sigurno tržište. 

"Izvanredna situacija je bila opterećenje svima, ali uspjeli smo da sve ispoštujemo u roku, pogotovo na tržištu Švedske", kaže Šetkić za Akta.ba.

Kako kaže, za izradu jednog sanduka potrebno je nekih četiri sata.

"Pošto je svaki sanduk isti, sa istim mjerama i prilikom krojenja, tj. obrade drveta se elementi rade serijski (šablonski), onda se to vrijeme znatno smanjuje na nekih 35 minuta, kad se svi elementi obrade i pripreme za ugradnju", kaže Šetkić.

Od materijala koristi puno drvo (jela/smrča, topola i industrijski bor) jer se radi o materijalima koji su lahki za sušenje i obradu.
 

Muamer objašnjava da je sa poskupljenjem repromaterijala došlo i do povećanja cijene njegovih proizvoda.

Cijena sanduka je prije šest mjeseci bila 225 KM, no sada već nije tako.

"S obzirom da je repomaterijal poskupio za nekih 60 do 70 posto, došlo je i do povećanja cijena sanduka. Trenutno nije moguće odrediti cijenu jer cijena repromaterijala još uvijek raste", pojašnjava Šetkić.

Šetkić navodi da je zadovoljan tržištem pogrebne opreme. Svoje proizvode uglavnom izvozi, mada je bilo saradnje i sa domaćim kompanijama koje su kupovale od njega.

"Sve vrijeme sam radio za izvoz! Bilo je nekih domaćih firmi koje su naručivale i kupovale opremu i koje to i danas rade, ali većinom je sve išlo u Švedsku", kaže Muamer.

Međutim, uslijed promjene upravljačkih struktura firme u Švedskoj, došlo je do prekida saradnje, tako da planovi za budućnost i opstanak firme zavise od novih kupaca.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti