Ne prijavljuju goste: Općina Konjic Turističkoj zajednici prijavila više noćenja nego Neum

22.10.2021. 12:57 / Izvor: Fena
Konjic

Općina Konjic u ovoj godini prijavila je Turističkoj zajednici HNK više noćenja od Općine Neum, kazao je Feni zamjenik direktora te turističke zajednice Semir Temim.

Općina Konjic u ovoj godini prijavila je Turističkoj zajednici HNK više noćenja od Općine Neum, kazao je Feni zamjenik direktora te turističke zajednice Semir Temim navodeći kako je situacija kad je u pitanju prijava gostiju i naplata boravišne takse "najblaže rečeno katastrofalna".

"Turistička zajednica HNK ima svoju stranicu prijava.ba koja je urađena po najvišim standardima. Općina Konjic je na našu stranicu ove godine prijavila veći broj noćenja od Općine Neum, što znači da ne prijavljuju goste turističkoj zajednici", kazao je Temim.

Napomenuo je kako su davaoci usluga smještajnih kapaciteta obavezni da prijave goste i da plate boravišnu taksu.

"Tu taksu plaćaju turisti, ne plaćaju izdavači smještajnih kapaciteta, međutim definitivno su porazni i katastrofalni rezultati kad je u pitanju i prijava gostiju i naplata boravišne takse.

'Korona zakon', koji je prošle godine donijela naša vlada, oslobodio je plaćanja boravišne takse sve one koji se bave iznajmljivanjem soba i kreveta na period od tri mjeseca, međutim i po prestanku te uredbe nastavilo se s praksom da se gosti ne prijavljuju i da se ta taksa ne plaća", navodi Temim.

Dodaje je kako je ove godine prava katastrofa kad je u pitanju prijava i plaćanje boravišne takse, navodeći kako na prvom mjestu misli na hotelske kapacitete, a onda i na sobe u domaćinstvu i kuće za odmor.

"Mi smo pokušavali na sve moguće načine i putem inspekcijskih organa da se na neki način izvrši pritisak da se boravišna taksa plaća jer se radi o sredstvima koja plaćaju turisti i ta sredstva se definitivno ulažu u turizam, i to kroz sufinansiranje velikog broja manifestacija, ali i kroz ostale promotivne aktivnosti vraćaju se općini iz koje dolaze", ističe Temim.

Po njegovim riječima, podaci u ovom kantonu su porazni, pogotovo za glavne turističke destinacije. 

"Nigdje nije ovakvo stanje kao u našem kantonu i nigdje nije gora situacija, a podaci su porazni na prvom mjestu kada je u pitanju Neum, a zatim i Mostar i Međugorje. Mi smo prethodnih godina uspjeli podići nivo boravišne takse, uraditi da se gosti prijavljuju, međutim prošle godine, a pogotovo ove vlada jedan apsolutni nered, jedno neodgovorno stanje. Ljudi ne plaćaju i jednostavno niko ih ne kontroliše.

Definitivno, na neki način morat ćemo izvršiti pritisak da se gosti moraju prijavljivati i takse plaćati jer od nas i općine i gradovi očekuju da ih podržavamo te da podržavamo manifestacije kao Turistička zajednica i to je naša obaveza, a to je i razlog da turisti dođu na ove prostore i da se ovdje zadrže", naglasio je zamjenik direktora Turističke zajednice HNK.

Zbog svega navedenog, kako je istakao, Turistička zajednica HNK nema sredstava za podršku općinama i gradovima.  

"Mi definitivno tih sredstava nemamo i nismo u mogućnosti podržati ni jednu jedinu, pa ni najmanju manifestaciju, a do 2019. godine smo pomagali i sufinansirali ogroman broj i manifestacija i događaja.

 Jednostavno, Turistička zajednica nema 'alate' kojima bi mogla natjerati sve one koji se bave turizmom da izvršavaju svoje obaveze i ovo je stvarno jedna katastrofa", poručio je Temim.

Iz tog razloga, kako je kazao, ne mogu imati ni relevantne podatke niti ih koristiti za ono zašto im trebaju, a potrebni su im kako bi mogli vidjeti odakle najviše dolaze gosti, koje su ciljne grupe kojima se moraju obraćati, koja im je starosna dob, gdje usmjeriti promociju, gdje je pojačati i slično.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti