U JU Dom zdravlja KS nedostaje 31 doktor porodične medicine

24.10.2021. 11:43 / Izvor: Fena
Dom zdravlja KS

Tvrde da je dodatni manjak kadra izražen i zbog činjenice da Dom zdravlja KS na dnevnoj bazi u COVID ambulantama angažuje oko 150 ljekara.

Prema aktuelnoj sistematizaciji i postojećim normativima u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo nedostaje 31 doktor porodične medicine kako bi se popunio kapacitet od 207 timova, rečeno je za Fenu iz Pres-službe te institucije.

"Nažalost, Dom zdravlja je skoro dvije godine nosilac borbe protiv COVID-19 u KS i takva situacija je znatno desetkovala zdravstveni kadar u svim segmentima, a najviše u porodičnoj medicini. Uz hronični nedostatak kadra koji je i prije COVID-19 povremeno destabilizirao sistem, situacija se u vrijeme pandemije dodatno komplicirala.", kazali su.

Tvrde da je dodatni manjak kadra izražen i zbog činjenice da Dom zdravlja KS na dnevnoj bazi u COVID ambulantama angažuje oko 150 ljekara, medicinskih sestara i tehničara i još 50 medicinskih sestara, tehničara i ljekara u procesu vakcinacije na Zetri.

"To znači da se ukupno 200 zdravstvenih profesionalaca ne nalazi u redovnom režimu rada zbog angažmana na suzbijanju pandemije COVID-19.", naglasili su.

Bilježe i nedostatak medicinskih sestara, vozača i higijeničarki, koji su itekako važni za pravilan rad u postojećim uslovima.

"Do kraja godine više od 60 uposlenika različitih profila ide u mirovinu po “slovu zakona”, pa i ta činjenica dodatno komplicira situaciju. Među njima su i pedijatri te pet pulmologa. Problem upošljavanja ljekara specijalista je veliki, jer ovakvog profila stručnjaka jednostavno nema na tržištu rada zbog dužine trajanja specijalizacije u ovim zahtjevnim oblastima.", naglašeno je iz Pres-službe.

Kao primjer naveli su Dom zdravlja Saraj polje, gdje su trenutno angažirana četiri tima porodične medicine, dva u prvoj i dva u drugoj smjeni, na 14.476 registrovanih pacijenata.

Prema broju pacijenata u Saraj polju je, dodaju, neophodno osam timova porodične medicine te poručuju da će se u narednom periodu stanje popravljati.

"Dakle, najveći problemi pravilnog funkcionisanja JU Dom zdravlja su kadrovski, jer oprema se nabavlja kontinuirano na različite načine, ali školovan kadar nema cijenu i teško se može sanirati ovaj problem za jedan dan.", zaključili su iz Pres-službe.

Otišli u penziju

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo su na upit Fene koliko u JU Dom zdravlja nedostaje doktora porodične medicine, medicinskih sestara i ostalih specijalista te da li im nedostaje medicinskog materijala za rad, kazali da nemaju te podatke, iako se u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Kantona Sarajevo navodi da je nadležnost Ministarstva zdravstva praćenje rada zdravstvenih ustanova na području kantona.

"U skladu sa zakonskim okvirima i nadležnostima Ministarstva, Dom zdravlja je jedini u mogućnosti dati odgovore na pitanja o organizaciji rada.", kazali su.

Na upit kada i kako Ministarstvo planira riješiti taj problem, istakli su da je Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost toj ustanovi da primi u radni odnos na neodređeno vrijeme pet doktora medicine, 15 medicinskih sestara i pet inžinjera radiološke dijagnostike, kao zamjenu za uposlenike koji su prethodnih godina otišli u starosnu penziju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti