Count on me: Kako su dvije poznanice pokrenule biznis koji je podrška biznisima od prvog koraka

25.10.2021. 10:09 / Izvor: Akta.ba
Count on me

Foto: Akta.ba

Mirela Čučuković i Selma Čikotić pokrenule su računovodstvene agencije "COUNT ON ME".

Formalno obrazovanje je samo osnova za početak karijernog razvoja. Učenje se ne završava nakon fakulteta nego tek počinje. Tako su dvije ekonomistice nakon završenog fakulteta nastavile učenje, a na jednoj od edukacija došle su i na ideju da pokrenu vlastiti biznis.

Mirela Čučuković i Selma Čikotić pokrenule su računovodstvenu agenciju "COUNT ON ME".

"Mirela i ja smo se upoznale na jednoj od edukaciji kojoj smo prisustvovale, te smo kroz druženje i razgovor došle na ideju o pokretanju vlastitog biznisa. Nakon nekoliko godina od ideje, stvorila se prilika i registrovale smo agenciju kako bismo bili podrška malim biznisima kroz pružanje kvalitetnih računovodstvenih usluga", kazala je Selma za Akta.ba.

Svake godine otvara se sve više i više malih biznisa koji su dužni voditi evidenciju o kretanju finansijskih i materijalnih dobara. COUNT ON ME upravo nudi podršku biznisima od prvog koraka i olakšava im donošenje svakodnevnih poslovnih odluka.

COUN ON ME agencija nudi:

  • računovodstvene i knjigovodstvene usluge
  • finansijsko i porezno savjetovanje
  • obračun plata
  • prijave i odjave radnika

Nije se jednostavno istaći u masi poduzetnika

Selmini i Mirelini klijenti su većinom obrtnici odnosno vlasnici malih biznisa.

"Naši klijenti su obrtnici različitih djelatnosti, a najviše su to mladi ljudi koji su od početka imali našu podršku i savjete, a ponekad i motivaciju da ne odustanu, budu strpljivi i predani svojoj ideji. Sada su to već stabilni biznisi i nadam se da će tako i ostati", naglasili su iz COUN ON ME.

Iako su agenciju registrovale tek prije nekoliko mjeseci u pandemijskoj godini svojim poslovanjem su zadovoljne.

"Drago nam je da već imamo ostvarene poslovne odnose sa odličnim inspirativnim malim biznisima koji su nam povjerili svoje poslovanje. Imamo super saradnju sa našim klijentima, sad su to već i prijateljstva, i svaki taj biznis kao da je naš vlastiti. Naravno da imamo svoj cilj prema kojem idemo korak po korak i znate kako kažu, put do uspjeha je trnovit, ali su njegovi plodovi najslađi", istakle su Mirela i Selma.

Nije nimalo jednostavno istaći se u  masi poduzetnika kojih je sve više u našoj zemlji. Autentičnost je ono što pravi razliku od poduzetnika do poduzetnika.

"Svako svoj biznis predstavlja na određen svojstven način, a nama je ključni faktor da budemo prepoznatljivi po našim vrijednostima koje pružamo. Vjerujemo da trud, volja i istrajnost, a i malo sreće kroje uspjeh", kazala je Minela.

Selma Čikotić i Mirela Čučuković 

Balans u radnom i slobodnom vremenu

Kažu da poduzetnici nemaju radno vrijeme već rade 24 sata dnevno upravo zbog toga što rade za sebe i važno im je da izgrade svoj biznis. Selma i Minela se slažu da je poduzetnicima na početku potrebno više radnog vremena od klasičnih 8 sati, ali potreban je i balans za slobodno vrijeme.

"Svaki poduzetnik koji je na početku većinu vremena provodi u istraživanju novih informacija, prikupljanju klijenata, smišljanje dobre strategije marketinga, što često oduzima više sati od jednog standarnog radnog dana. Međutim, s obzirom da imamo porodice i malu djecu, pokušavamo napraviti balans i radno vrijeme ograničiti i odvojiti od privatnog vremena sa porodicom", kazale su.

Selma Čikotić i Mirela Čučuković 

Razvoj i unapređenje usluga u budućnosti

U budućnosti planiraju razvoj i unapređenje usluge kroz razne informativne razgovore, mini edukacije za postojeće i buduće poduzetnike/ce i slično.

"Cilj nam je da naša agencija postane prepoznatljiva po povjerenju i visokoj kvaliteti pružanja usluga. Upravo se naziv naše agencije veže za postavljeni cilj. Živimo u modernom dobu gdje internet predstavlja mogućnost otvaranja ka širem tržištu, tako da ćemo nastaviti sa aktivnostima preko društvenih mreža, dijeljenjem korisnih besplatnih savjeta onima koji možda razmišljaju o pokretanju biznisa i onima koji već imaju svoj biznis, ali i onima koji žele da nauče nešto novo", ističu iz COUNT ON ME.

"Ne plašite se pokretanja vlastitog biznisa", njihova je poruka, a uz dobru ideju, razrađen biznis plan i osmišljenu strategiju uspjeh neće izostati.

"U poduzetništvu se uči putem i uči se na greškama, a fokus je na malim koracima. Ne odlažite svoj uspjeh, ne čekajte bolje vrijeme i situaciju i ne tražite izgovore. Obavezno se posavjetovati sa nekim stučnim za sve informacije koje bi trebali znati prije samog pokretanja biznisa, a tu stojim na raspolaganju svima. Podržimo mlade pokretače i vjerujte u sebe!", zaključila je Selma.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti