Plastenici za socijalno ugrožene u BiH

25.10.2021. 12:36 / Izvor: BHRT
plastenici

Plastenici će u narednih 15 dana biti dostavljeni i montirani, a odmah će biti zasađeno i povrća.

U 16 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini do kraja godine sprovodi se projekat "Direktna socio-ekonomska pomoć ugroženim porodicama u BiH" u okviru kojeg se onima na ivici egzistencije omogućava siguran posao i hrana na stolu kroz dodjelu plastenika za uzgoj povrća. Plastenike je dobilo i 13 porodica iz Bijeljine.

Trinaest socijalno ugroženih porodica iz Bijeljine dobilo je plastenike površine 75 i 100 kvadratnih metara. Plastenici će u narednih 15 dana biti dostavljeni i montirani, a odmah će biti zasađeno i povrća. 

"Projekat je koncipiran da se odabranoj porodici dodijeli plastenik prema procjenama centra za socijalni rad. Plastenici se montiraju i vrši se zasađivanje tako da korisnik u startu ima već gotov priozvod o kom se mora brinuti i može ga plasirati u porodicu, familiju ili na tržište", rekao je Rusmir Hanić, projektni menadžer. 

Jedan od plastenika biće postavljen u okviru Sigurne kuće u Semberiji, a iz Fondacije "Lara" kažu da će za žrtve nasilja imati višestruki značaj.

"One će biti dio proizvodnje, biće osposobljavane da po izlasku iz sigurne kuće mogu aplicirati na ovakav projekat i možda svoj život urediti na drugi način nego što su to do tada živjele", poručila je Mirzeta Tomljanović iz fondacije "Lara". 

Pored plastenika i povrća, korisnici dobijaju i besplatnu obuku o tome kako obrađivati i zaštititi biljke da bi ostvarili prinos. Ovo je peta godina realizacije projekta. Učešće grada Bijeljina na ovom projektu je 10.400 KM

Ukupna vrijednost projekta je 400 000 KM, a njegova realizacija traje do kraja godine. Projekat sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke. 


 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti