Usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH za 2020.

25.10.2021. 16:02 / Izvor: Fena
Izvještaj

Zaključak je i da se zatraži od Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH da posebnu pažnju posvete jačanju sistema internih kontrola u institucijama BiH.

Na 28. sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Komisija je, na današnjoj sjednici, usvojila i Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija BiH za 2020. godinu. Uz taj izvještaj članovi Komisije usvojili su i sljedeće zaključke kojim Predstavničkom domu PSBiH predlažu da zatraži od Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH da hitno pristupe realizaciji preporuka revizije koje su sadržane u tekstu Izvještaja o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija BiH za 2020. godinu te da Predstavničkom domu PSBiH najkasnije do 1. 3. 2022. godine dostave informaciju o realizaciji preporuka iz Izvještaja.

Zaključak je i da se zatraži od Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH da posebnu pažnju posvete jačanju sistema internih kontrola u institucijama BiH te da, s ciljem povećanja efikasnosti finansijskog poslovanja i pouzdanosti finansijskih izvještaja, uspostave cjelovit sistem internih kontrola kojim će smanjiti rizik od ponavljanja istih grešaka ili pojave novih grešaka u svom finansijskom poslovanju.

"Usvojen je i Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2020. godinu, kao i Nacrt budžeta Ureda za reviziju institucija BiH za 2022. godinu. K znanju je primljen Finansijski izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH, za period od 1. 1. do 30. 6. 2021. godine. Prihvaćen je Plan Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH za razmatranje izvještaja o finansijskom poslovanju institucija BiH u 2020. godini", saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti