Atlantbh stipendisti

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Milad Čerkić: Ulaganje u nove generacije je bitan aspekt u poslovanju kompanije Atlantbh

Atlantbh d.o.o raspisuje konkurs za dodjelu 10 stipendija za 2021. godinu.

28.10.2021. 07:39 / Izvor: Akta.ba

Društvena odgovornost i ulaganje u nove generacije dva su veoma bitna aspekta u poslovanju kompanije Atlantbh, jedne od najvećih IT kompanija u BiH.

Četvrtu godinu zaredom, ova kompanija dodjeljuje stipendije za studente IT usmjerenja. Razgovarali smo sa osnivačem i CEO kompanije, Miladom Čerkićem, o tomekako to stipendije pomažu studentima da zakorače u IT svijet.

Kako početi IT karijeru - da li je stipendija prvi korak?

- Mnogo je načina na koje Atlantbh pruža podršku mladima u našoj zemlji, a jedan od njih je i stipendiranje, koje predstavlja svojevrstan ključ za ulazak u IT svijet na samom pragu studiranja. Cilj je omogućiti stjecanje neophodnih vještina i znanja te poboljšati kvalitet studentskog života.

Koji je prvi kontakt koji studenti imaju sa Atlantbh kompanijom?

- Atlantbh se trudi da bude podrška studentima od najranijih dana njihove IT karijere. Kroz podršku različitim studentskim asocijacijama, mladim snagama na svjetskim takmičenjima, te organizaciju različitih evenata kontinuirano nastojimo da ulažemo u mlade i uspješne buduće IT-ovce. Vrata u IT svijet im otvaraju prvo stipendije, a zatim i ABH praksa. Trudimo se da uz studente budemo od samog početka njihovog usmjeravanja, te da im pružimo ne samo finansijsku pomoć, nego i pomoć u personalnom i poslovnom napredovanju. Studente ničim ne obavezujemo, ali se veliki broj njih odluči da nastavi svoj razvoj kroz ABH praksu, pa kasnije i zaposlenje u Atlantbh.

Po čemu je Atlantbh specifičan?

- Atlantbh postoji više od 20 godina. Kroz godine smo napredovali, razvijali se, učili na svojim i tuđim greškama, a danas se rezultati vide kroz prepoznatljivu ABH kulturu, 150 Atlantera i rad sa nekim od najvećih svjetskih kompanija. Nije bilo lako biti pionir u ovom poslu i krčiti put IT industriji u BiH, ali to nam je pomoglo da se podignemo na svjetski nivo i da imamo zavidne rezultate.

Možete li nam reći nešto više o ABH stipendijama?

- Nakon što je prethodnih 3 godine podržao 40 studenata, Atlantbh i ove godine dodjeljuje 10 stipendija za redovne studente I i II godine u dvije kategorije - pet najuspješnijim studentima i pet studentima iz socijalno ugroženih porodica. Vrijednost stipendije za jednu akademsku godinu (10 mjeseci) je 200 KM mjesečno, tj. 2000 ukupno za prvu kategoriju i 350 KM mjesečno, odnosno 3500 KM ukupno za drugu.

Da li je stipendiranje studenata i njihov prvi korak u IT karijeri?

- Društvena odgovornost i ulaganje u nove generacije su dva veoma bitna aspekta u poslovanju Atlantbh, a stipendiranjem želimo studentima pružiti dodatnu motivaciju za njihove buduće uspjehe. Smatramo da im, osim poboljšanjanja kvalitete studentskog života, ovom stipendijom otvaramo i vrata u IT industriju.

Ko sve može aplicirati za stipendiju?

- Idealni kandidati su mladi ljudi koji daju svoj maksimum, uspješni su na fakultetu, ali također grade sebe i u vannastavnim aktivnostima. Izlazak iz zone komfora, angažman u IT sektoru, odgovornost, ambicija, motivacija, dobra organizacija i marljivost su osobine koje su veoma bitne za uspjeh.

Kako se prijaviti na stipendiju?

- Ako si se pronašao ili pronašla u prethodno navedenim osobinama, prijavi se za stipendiju ovdje i napravi prvi korak u svojoj IT karijeri.

Konkurs za dodjelu 10 stipendija

Atlantbh d.o.o raspisuje konkurs za dodjelu 10 stipendija za 2021. godinu redovnim studentima sa IT smjerova na visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, za školsku 2020/2021. godinu. 

Stipendije se dodjeljuju za sljedeće kategorije:

1. kategorija: uspješni studenti prvog ciklusa studija (I,IIgodina) - 5 

2. kategorija: studenti iz socijalno ugroženih porodica (I,IIgodina) - 5

Vrijednost stipendije je 200,00 KM/mjesečno za kategoriju 1 i 350,00 KM za kategoriju 2, što u sumi za 10 mjeseci iznosi 2.000,00 KM odnosno 3.500,00 KM za školsku godinu po jednom studentu.

O stipendijama više možete saznati na Atlantbh web stranici.

 

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti