UIO: Upitan početak primjene digitalnog potpisa zbog Zakona o carinskoj politici BiH

28.10.2021. 11:48 / Izvor: Akta.ba
Digitalni potpis

Primjena nije počela jer Parlament BiH nije usvojio Zakon o carinskim prekršajima BiH.

Digitalni potpis koji u svijetu uveliko mijenja klasični potpis i pečat u službenoj komunikaciji štedi vrijeme, novac, smanjuje birokratiju i ubrzava procese.

Rješenjem Ministarstva transporta i komunikacija BiH, UIO je akreditirana i upisana kao kvalifikovani ovjerilac u Bosni i Herecegovini. Tako su poreski obveznici dobili mogućnost da podnose zahtjeve Upravi za dobijanje digitalnih kvalifikovanih potvrda odnosno digitalnih kvalifikovanih potpisa, kao i za korištenje elektronskih usluga.

"Uprava za indirektno oporezivanje postala je 14.05.2021. godine sertifikovano tijelo za izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa u BiH. Od tog datuma UIO je u potpunosti spremna da izdaje novi digitalni kvalifikovani potpis poslovnoj zajednici u BiH", kazao je za Akta.ba Ratko Kovačević, načelnik odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO.

Primjena nije počela jer Parlament BiH nije usvojio Zakon o carinskim prekršajima BiH

Prva planirana elektronska usluga koja se trebala već pustiti u proces korištenja i to još 01.07.2021. godine je NCTS – novi elektronski provozni sistem.

"Prije potpisivanja ugovora sa UIO za korištenje ove elektronske usluge učesnici u postupku elektronskog provoza (uvoznici, izvoznici i špediteri), trebali su podnijeti zahtjev za dobijanje digitalnog kvalifikovanog potpisa i nakon dobijanja istog potpisati ugovor sa UIO za korištenje ove pomenute elektronske usluge", pojasnio je Kovačević.

No, u praksi nije bilo tako iako je cijeli proces završen, ipak je odgođen početak primjene novog Zakona o carinskoj politici BiH koji podrazumjeva elektronski prevoz.

Primjena nije počela jer Parlament BiH nije na vrijeme usvojio Zakon o carinskim prekršajima BiH, bez kojeg ne može biti ni početka primjene Zakona o carinskoj politici BiH.

"Planirano je da početak primjene Zakona o carinskoj politici BiH, a sam tim i novog elektronskog provoza roba, počne 01.01.2022. godine, naravno, pod uslovom da Parlament BiH usvoji Zakon o carinskim prekršajima BiH. S obzirom na trenutnu političku situaciju u BiH upitno je hoće li sve biti spremno i za 01.01.2022. godine" naglasio je Kovačević.

UIO početkom 2022. godine počinje primjenu digitalne carine 

UIO ipak planira krenuti sa korištenjem digitalnog kvaliikovanog potpisa u 2022. godini bez obzir na početak primjene Zakona o carinskoj politici BiH.

"Plan nam je da svi veliki poreski obveznici svoju januarsku PDV i akciznu prijavu u 2022. godini predaju u Upravu na način da bude ovjerena upravo novim digitalnim kvalifikovanim potpisom, umjesto do sada korištenim "username" i "password" modalitetom. Plan je da svi ostali poreski obveznici do kraja 2022. godine također pređu na novi način slanja svojih PDV i akciznih prijava, dakle da budu ovjerene novim digitalnim kavlifikovanim potpisom. O tome će svakako poslovna zajednica biti obavještena narednih dana", pojasnio je Ratko.

Planirano je da cijeli sistem  funkcioniše na način da će poslovna zajednica podnosti zahtjeve UIO za dobijanje digitalnog kvalifikovanog potpisa (kartica + čitač kartice), a što će dobijati fizička lica zaposlena u pravnim licima, jer se pomenuti potpis i može vezati isključivo za fizičko lice unutar pravnog lica.

Zahtjevi u UIO podnose se regionalnim centrima Uprave u skladu sa elektronskim uslugama koje će UIO puštati u proces korištenja tako što će se ovjeravati digitalnim kvalifikovanim potpisom. To konkretno znači da će nakon dobijanja digitalnog kvalifikovanog potpisa svaki obvezik potpisati ugovor o korištenju određene elektronske usluge koju UIO pusti u proces korištenja.

"U narednom periodu UIO će davati najave novih elektronskih usluga koje će se moći koristiti na način da se potpisuju digitalnim kvalifikovanim potpisom. Jednom kada obveznik dobije digitalni kvalifikovani potpis od UIO isti će moći koristiti uvijek za svaku elektronsku uslugu koju Uprava pusti u prces korištenja, s tim da će ugovor morati postisati sa UIO za svaku pojedinačnu elektronsku uslugu", dodao je Kovačević.

Puštanje u proces korištenja novih elektronskih usluga biće javno najavljeno za svaku pojednačnu uslugu, pa će svi obveznici na vrijeme znati trebaju li i kada aplicirati kod UIO sa zahtjevom za dobijanje digitalnog kvalifikovanog potpisa i sa zahtjevom za potpisivanje ugovora za korištenje te nove elektronske usluge koja će se ovjeravati digitalnim kvalifikovanim potpisom.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti