Novi Grad: 700 novih sadnica drveća u ulici Džemala Bijedića

28.10.2021. 12:02 / Izvor: Akta.ba
Sadnja stabala

Općina Novi Grad Sarajevo kroz aktivnosti na realizaciji investicionih projekata i sporazuma sa KJKP "Park" ove godine finansira sadnju oko 700 novih stabala.

Općina Novi Grad Sarajevo kroz aktivnosti na realizaciji investicionih projekata i sporazuma sa KJKP "Park" ove godine finansira sadnju oko 700 novih stabala različitih vrsta na više od 20 lokacija. 

Više od dvije stotine i pedeset stabala listopadnog i četinarskog drveća ove jeseni bit će zasađeno s obje strane novoizgrađene dionice ulice Džemala Bijedića.

Hortikulturno uređenje uslijedilo je nakon što je završena rekonstrukcija i proširenje oko kilometar ove saobraćajnice, sa dvije na četiri kolovozne trake, izgradnja pješačkih staza i kružnog toka kod ulaza u Bingo centar. Tako će ulicu Džemala Bijedića krasiti dvostruko više stabala nego što ih je bilo prije rekonstrukcije i proširenja saobraćajnice, kada je veći broj stabala bilo neophodno ukloniti zbog radova.

Saobraćajnica će biti obogaćena stablima graba, bagrema, jasena i tuja, te ukrasnog bora i javora, kao i žive ograde, ukrasnog grmlja, te će na pojedinim mjestima biti ubačene cvijetne gredice, koje će krasiti ovaj dio općine. U sklopu ovih radova izvršit će se i uređenje unutrašnjosti kružnog toka.

Također, u narednom periodu sve glavne saobraćajnice bit će oplemenjene novim drvećem, dopunom na mjestima gdje nedostaju, kao i sadnjom novih stabala na mjestima gdje ih nema, kako bi novogradska naselja bila ljepša i ugodnija za življenje, sa što više zelenila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti