Pripreme za otvaranje: MERE u pregovorima sa bh. proizvođačima i malim gazdinstvima

29.10.2021. 09:50 / Izvor: Akta.ba
Mere

Ruski trgovački lanac "Mere" ulazi na tržište Bosne i Hercegovine i zvanično kreće s radom za nekoliko mjeseci.

Ruski trgovački lanac "Mere" ulazi na tržište Bosne i  Hercegovine i zvanično kreće s radom za nekoliko mjeseci, tačnije u januaru 2022. godine. 

Općinski sud u Sarajevu u julu ove godine registrirao je društvo za promet i usluge "Eksperttorg" u okviru kojeg će poslovati "Mere". 

Zastupa ih kompanija "Express Consulting", čija je osnovna djelatnost dovođenje stranih direktnih investicija u BiH, koje su od iznimne važnosti za razvoj ekonomije.

"Mi kao kompanija dokazali smo se na tržištu s kvalitetnim uslugama koje nudimo našim klijentima, pa smo na taj način u nizu naših brojnih kontakata i poslovne saradnje s relevantnim kompanijama i korporacijama ostvarili i saradnju s trgovačkim lancem 'Mere'", kazao je za Akta.ba direktor Express Consultinga Kemal Muratović.

Kako je ranije objavljeno, lokacija će biti na Ilidži, a u toku je renoviranje i opremanje budućih poslovnih prostorija. 

Trgovine u 80 gradova

"Prema planu, kada sve bude završeno, javnosti ćemo svakako predstaviti sve što se tiče prvog trgovačkog centra 'Mere' u BiH", navodi on.

Nakon Ilidže, odnosno Sarajeva slijedi otvaranje trgovina širom BiH. Prema trenutnim poslovnim planovima, "Mere" će biti otvoren u 50 do 80 gradova. To će biti svi veći gradovi na području cijele države, Mostar, Banja Luka, Tuzla, Zenica, Bijeljina, Travnik, Bugojno, Prijedor, Jajce, Bijeljina...

Napominje da će svi budući zaposlenici biti državljani BiH i to je nešto što je od velike važnosti. 

"Mi već sada imamo veliki broj poziva od svih zainteresiranih za posao u "Mereu". To nas je ohrabrilo i vrlo nam je drago zbog tolike zainteresiranosti. Što se tiče broja zaposlenih, o tome je teško govoriti u ovom trenutku, ali možemo reći da je to broj radnika koji je potreban da funkcionira jedna velika trgovina.

Kemal Muratović 

Inače, radi se o lancu prodavnica koji ima ogromno prisustvo u Evropi i značajno se širi. U evropskim i drugim zemljama  posluje pod tim brendom, dok u Rusiji rade pod imenom "Svetofor".

Saradnja domaćim proizvođačima

U Bosnu i Hercegovinu ih je dovelo isključivo tržište, što ih je uostalom dovelo i svaku drugu zemlju. 

"Veliki trgovački lanci se brzo šire i žele biti prisutni na što većem prostoru, a što im posljedično omogućuje veće tržište i bolje uvjete za poslovanje", kaže Muratović.

Strategija ovog trgovinskog lanca je niska cijena. Hoće li tako biti i u BiH i da li je već dogovorena saradnja sa bh. proizvođačima i distributerima, Muratović kaže da će cijene svih artikala u prodavnicama bit će za čak 20 posto niže. Također, "Mere" karakterizira i određen raspored artikala u trgovinama, u što će se građani uvjeriti.

"Smatramo da je upravo taj segment vrlo pozitivna i dobra vijest za potrošače u BiH. Dakle, imat će jedno mjesto u gradu na kojem sve mogu kupiti značajno jeftinije. Što se tiče dogovaranja saradnje s bh. proizvođačima i distributerima, prioritet je direktna suradnja sa svim proizvođačima, uključujući i one najmanje poput porodičnih gazdinstava. Ti dogovori su tehničke prirode i neophodni su u procesu priprema za otvaranje trgovina", ističe on. 

Govoreći o ostalim aktivnostima i projektima na kojima radi Express Consulting, Muratović navodi da kroz svoje djelovanje nastoje zadovoljiti potrebe klijenata, u ovom slučaju investitora, na najefikasniji način.

"Povrat na uloženi kapital jeste mjerna jedinica uspješnog ulaganja, konsultirajući se sa nama investitori ostvaraju željeni profit i dugogodišnje poslovanje.  Surađujući s „Express consultingom" naši klijenti dobivaju najkvalitetnije savjetodavne, investicijske usluge, bavimo se prometom nekretnina, kao i statusnim pitanjima. Što se tiče nekih novih klijenata, mi smo svakodnevnom u kontaktu s desetinama kompanija, naših klijenata, koje su i potencijalni investitori u BiH. U skladu s poslovnom politikom, tek kada je investicija realna i definitivno izvjesna za realizaciju, o tome obavještavamo javnost", zaključuje Muratović .

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti