Državni skandal: Na carinskoj ispostavi Doboj korištena carinska plomba sa obilježjem RS

04.11.2021. 14:57 / Izvor: Akta.ba

Foto: Akta.ba/Čitatelj

Na carinskoj ispostavi Doboj desio se nesvakidašnji slučaj.

Na carinskoj ispostavi Doboj desio se nesvakidašnji slučaj. Prijevozniku koji je ušao na GP Bosanski Brod i krenuo na carinu u Doboju, stavljena je carinska plomba sa ćiriličnom oznakom Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, što je zakonska povreda carinskog obilježja, a mnogi će reći i udar na državu.

Naime, prema Pravilniku o carinskim obilježjima koji je donio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, na osnovu člana 14. stav 3. Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, carinska plomba može imati samo oznaku Bosne i Hercegovine/BiH. Njime se propisuje vrsta, izgled i način upotrebe carinskih obilježja, odnosno carinske plombe, carinskog pečata i štambilja.

"Pri obilježavanju robe, na nazubljeni dio plombe se postavlja kanap, željezna žica ili sl., a zatim se plomba žigoše (presuje) carinskim kliještima, na kojima je na jednoj strani urezan grb Bosne i Hercegovine, a na drugoj strani broj kliješta", navodi se u pravilniku.

Također, svaka carinska kliješta moraju imati poseban broj, a plastična carinska plomba na sebi ima serijski broj kao identifikacijsku oznaku.

Kako se navodi u pravilniku, carinske plombe se izrađuju za jednokratnu upotrebu i moraju imati karakteristike i ispunjavati tehničke uslove.

Carinski štambilj četverougaonog je oblika dimenzije 55 x 25 mm, s ugrađenim pečatom prečnika 20 mm, koji na lijevoj strani pečat s državnim grbom Bosne i Hercegovne, desno od grba je broj pečata, te na obrubu natpis Bosna i Hercegovina.

Primjer carinske plombe 

Carinski pečat je okruglog oblika, prečnika 50 mm i na njemu je upisan pun naziv carinskog organa u koncentričnim krugovima oko grba Bosne i Hercegovine, izrađen u skladu sa propisima o pečatima institucija BiH.

Inače, carinska obilježja, carinska kliješta i drugi materijal potreban za obilježavanje robe, obezbjeđuje Uprava za indirektno oporezivanje.

Iz povjerljivih izvora saznajemo da je ova plomba korištena slučajno jer je Upravi nestalo zvaničnih plombi.

Uprava za indirektno oporezivanje je u augustu raspisala tender za nabavku metalnih carinskih plombi vrijedan 65.000 KM, ali je isti poništen u septembru jer je dostavljena jedna ponuda, koja je ocijenjena kao neprihvatljiva.

U oktobru je raspisan novi tender za nabavku i isporuku 800.000 komada metalnih carinskih plombi vrijedan 100.000 KM. Tender važi do 5.11.2021., nakon čega će biti izabran isporučilac.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, metalna carinska plomba mora biti izrađena od tankog plosnatog komada metala i sa oznakom  "BIH".

Prema dodjelama ugovora na Akta.ba, isporučioci plastičnih i metalnih plombi ranije su bile firme RATKOVIĆ d.o.o. Banja Luka i DASTA d.o.o. Sarajevo.

Da li se u ovom slučaju o krivotvorenoj carinskoj plombi ili u Republici Srpskoj imaju spremna carinska kliješta sa obilježjem entiteta, do pisanja ovog članka nismo dobili odgovor. 

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti