Nabavka video nadzora na području Grada Goražda

09.11.2021. 15:17 / Izvor: Fena
Armin Mandžo

Uprava policije dobila je saglasnost kantonalne vlade za nabavku uređaja za poligrafsko ispitivanje i kamera za video nadzor dijela Grada Goražda.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde nastoji poboljšati kapacitete neophodne za suzbijanje kriminaliteta, povećanje stepena otkrivenosti krivičnih dijela te sigurnosti u saobraćaju.

S ciljem stvaranja pretpostavki za unapređenje u ovoj oblasti, Uprava policije dobila je saglasnost kantonalne vlade za nabavku uređaja za poligrafsko ispitivanje i kamera za video nadzor dijela Grada Goražda.

Ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde Armin Mandžo naglašava da je unapređenje efikasnosti rada javnih institucija i sigurnosti jedan od načina kako bi se BPK Goražde učinio mjestom kvalitetnog življenja. Po njegovim riječima, upravo s tim ciljem nastavljene su aktivnosti na uvođenju video nadzora u užem gradskom jezgru te je planirana nabavka kamera koje će biti postavljene na ključnim mjestima u Gradu Goražde.

"Lokacije na kojima se planiraju postaviti kamere za video nadzor su u naselju Splavište, prema Gradskoj dvorani 'Mirsad Hurić' u Goraždu, na Trgu branilaca, raskrsnicama Baćci, ulicama Ferida Dizdarevića i 43. Drinske udarne brigade, zatim prema naselju Šišeta te oko Gradskog stadiona 'Midhat Drljević'. Nabavkom navedene opreme stvorile bi se pretpostavke za bolje i sigurnije funkcionisanje policijskih službenika Uprave policije Ministarstva za unutrašnje poslove BPK Goražde s ciljem unapređenja bezbjedonosne situacije, odnosno stanja sigurnosti na području BPK Goražde", kazao je Mandžo.

Dodao je da je na zahtjev Sektora kriminalističke policije Uprave policije  MUP-a BPK, data saglasnost i za nabavku savremene specijalističke opreme za potrebe Odsjeka za kriminalističku tehniku i kriminalističko - obavještajne poslove.

"Radi se o nabavci uređaja za poligrafsko ispitivanje koji će stvoriti mogućnosti da se od osumnjičenih lica dobiju određene istinite činjenice koje bi se koristile u toku istražnih radnji, a  iste bi se usmjerile na istragu u cilju otkrivanja određenog krivičnog djela", precizirao je on.

Naglasio je da su Vlada BPK i Ministarstvo unutrašnjih poslova opredijeljeni za unapređenje uslova rada policijskih službenika.

"To dokazuje i činjenica da je osim ove opreme nedavno data i saglasnost za nabavku nove ljetne i zimske policijske opreme za sve policijske službenike. U sljedećoj godini planirana je implementacija projekta 'Jedinstvena policijska uniforma' kojim će biti obuhvaćeni svi policijski službenici na nivou FBiH", kazao je ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti