MIBO Komunikacije uspješno realizovale projekat energetske efikasnosti u TC Plaza

17.11.2021. 09:13 / Izvor: Akta.ba
TC Plaza

Kompanija MIBO Komunikacije uspješno je realizovala projekat energetske efikasnosti kod klijenta TC Plaza Mostar.

Kompanija MIBO Komunikacije uspješno je realizovala projekat energetske efikasnosti kod klijenta TC Plaza Mostar.

TC Plaza je inovativan tržni centar koji predstavlja bitan segment u ekonomskom razvoju grada Mostara. Otvoren je na Bišću Polju, magistralna cesta M-17 u septembru 2020. godine. Prostire se na 14.000 m2 i izgrađen je po konceptu retail parka gdje svaka trgovina ima zaseban ulaz, uz to raspolaže bogatim sadržajem namjenjenim posjetiteljima kao i najvećim trgom u Mostaru.

Uspješno poslovanje tržnog centra zahtjeva strategijsku organizaciju rada, upravljanje resursima, kao i standardizaciju svojih poslovnih procesa.

"Uspješno i kvalitetno poslovanje kao i profitabilnost tržnog centra ogleda se u efikasnom upravljanju resursima, njihovoj iskoristivosti i optimizaciji troškova tržnog centra i njegovih zakupaca. Kompanija MIBO Komunikacije uspješno je implementirala PME (Power Monitoring Expert) i time unaprijedila energetsku efikasnost tržnog centra Plaza u Mostaru", navode iz ove kompanije.

"Implementacijom PME sistema za upravljanje energetskom efikasnošću imamo kontrolu nad našim poslovnim procesima što dovodi do optimizacije potrošnje resursa i uspješnog poslovanja nas i naših zakupaca", kazao je Mirsad Ćatić, direktor Tržnog centra Plaza.

Uprava tržnog centra Plaza je prvobitno htjela dijagnosticirati faktore potrošnje, iste reducirati i unaprijediti svoje poslovanje kroz energetsku efikasnost, a da se istovremeno zadrži kvalitet usluge tržnog centra. Izazov u poslovanju TC Plaza se ogledao u visokim troškovima klimatizacije objekta, utvrđivanju energetskog profila svakog zakupca, uspostavi sub- billing sistema i automatizaciji obračuna troškova i električne toplotne energije.

Primarni poslovni cilj tržnog centra Plaza je bio prepoznati nedostatke u poslovanju, procese kojima je neophodan monitoring na što profitabilniji i kvalitetniji način, a da se u isto vrijeme zadrži kvalitetna usluga.

Ciljevi TC Plaza su bili pouzdan sistem upravljanja energetskom efikasnošću, svođenje potrošnje na minimum sa rezultatom značajne uštede neobnovljivih izvora energije i aktivno učešće u očuvanju okoline.

Vodeća platforma za ocjenu energetske efikasnosti na globalnom nivou je Power Monitoring Expert (PME). Platforma se sastoji iz tri segmenta: Softversko jezgro, komunikacijska infrastruktura i mjerni uređaji.

"Prvi korak u praćenju energetske efikasnosti u tržnom centru smo načinili uspostavom sistema za objektivno mjerenje performansi. Implementacijom PME rješenja naša kompanija je postigla mjerenje udjela utrošenih energenata po korisniku odnosno zakupcu tržnog centra Plaza", pojašnjeno je iz MIBO Komunikacija.

Softversko jezgro je izgrađeno na HTML5 platformi u server-klijent arhitekturi. Sva mjerenja iz postrojenja se akviziraju i snimaju u SQL bazu podataka. Na osnovu tih podataka za bilo kojeg korisnika u mreži putem WEB preglednika je dostupan prikaz performansi u realnom vremenu, historijski pregled, kao i alati za poređenje. Ti alati su dashboardi, trendovi, alarmi i izvještaji.

BENEFITI

Implementacijom rješenja PME TC Plaza je postigao efekat energetske efikasnosti, što je u konačnici rezultiralo smanjenjem troškova kako tržnog centra tako i njegovih zakupaca.

"Naša kompanija je omogućila klijentu optimalno korištenje HVAC-a i rasvjete, povećanu pouzdanost sistema, zagarantovanu tačnost podataka, automatiziran billing sistem te smanjenje količine otpadne energije i emisije CO2 kao i kontinuirano unaprijeđenje energetske efikasnosti u skladu sa standardom ISO 50001", kažu iz kompanije MIBO.

Energetska efikasnosti osigurava jednostavnu, pouzdanu, besprijekornu kontrolu nad potrošnjom kao i pravovremenu reakciju u slučaju neusklađenosti i prekomjerne potrošnje. Pored toga, rješenjem PME klijenti smanjuju rizik uslijed povećanja cijene energenata te doprinosi uslovima rada objekta kao i zaštiti okoline.

Napominju da su svi poslovni aspekti tržnog centra zadovoljeni i u skladu sa ISO standardom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti