Grad Zenica podržao šest novih biznisa

11.11.2021. 13:09 / Izvor: Akta.ba
Zenica i Impakt

Zenica je danas bila domaćin predstavljanja poslovnih ideja koje su razvijene u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja, integralnog programa podrške razvoju preduzetništva.

Zenica je danas bila domaćin predstavljanja poslovnih ideja koje su razvijene u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja, integralnog programa podrške razvoju preduzetništva. Investicijska fondacija Impakt i Grad Zenica, na današnjem događaju ocijenili su šest poslovnih ideja učesnika Inkubatora u Zenici koji su predstavili svoje poslovne ideje, a odabrano je svih šest koji će imati priliku aplicirati za bespovratna finansijska sredstva, kao i koristiti stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj poduzetništva.

U sklopu zajedničke saradnje između Investicijske fondacije Impakt i Grada Zenica u 2021. godini nastavljena je realizacija podrške razvoju preduzetništva, koja je fokusirana na razvoj preduzetničkih kapaciteta učesnika Inkubatora.

Ukupno devetnaest polaznika je učestvovalo u preduzetničkoj obuci, dok je njih šest uspješno završilo obuku, ali i razvilo poslovne modele i planove, koje su na današnjem događaju predstavili stručnoj komisiji. Zahvaljujući obuci, sve predstavljene ideje, uobličene u poslovne projekte, imaju priliku da dobiju bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od po 5.000,00 KM za realizaciju, kao i stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj. 

Članovi komisije su bili Maša Škrbić, stručni saradnik za marketing, promociju i investicije u ime Grada Zenica, Mirela Omerović, ekspertica za razvoj preduzetništva Investicijske fondacije Impakt i Saudin Burić šef biroa Zenica iz Službe za zapošljavanje ZDK.

"Investicijska fondacija Impakt i Projekat zapošljavanja mladih uz podršku Švicarske agencije za saradnju i razvoj od 2018 do 2021. godine su implementirali Inkubator poslovnih ideja u 55 lokalnih zajednica. Tom prilikom podržano je preko 250 biznisa, na način da je podržano osnivanje, ali i unaprjeđenje samih biznisa. Kada je u pitanju Grad Zenica, treću godinu zaredom implementiramo Inkubator poslovnih ideja. Gradska uprava tradicionalno prepoznaje ovakvu vrstu preduzetništva, za što izdvaja značajna budžetska sredstva. Osim finansijskih sredstava po 25.000,00 KM koja su izdvojili Investicijska fondacija Impakt i Grad Zenica, ukoliko bi se valorizala mentorska i stručna podrška koju pružamo u toku Inkubatora i poslije taj iznos bi bio puno veći", izjavio je nakon prezentacije poslovnih ideja Senajid Đozić, izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt.

"Zadovoljstvo nam je što treću godinu zaredom učestvujemo u programu podrške preduzetništvu koji realizujemo u saradnji sa Investicijskom fondacijom Impakt. Prethodne dvije godine bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od po 5.000,00 KM dobilo je po pet preduzetnika. Grad Zenica, ove je godine za realizaciju programa izdvojio sredstva u iznosu od 25.000,00 KM, kao i Investicijska fondacija Impakt. Poslovne ideje koje su danas predstavljene su izuzetno kvalitetne, a kandidatima je ranije obezbijeđena mentorska i savjetodavna podrška", kazala je Maša Škrbić, stručna saradnica za marketing, promociju i investicije u Službi za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti