GIZ: Osiguravanje ruralnog razvoja kroz bolji pristup zemljištu za žene na Zapadnom Balkanu

11.11.2021. 13:43 / Izvor: Akta.ba
GIZ

Krajem 2015. svijet se obavezao transformirati našu budućnost obavezujući se na Ciljeve održivog razvoja (SDG), koji predviđaju reforme koje osiguravaju ženama jednaka prava na ekonomske resurse.

Krajem 2015. svijet se obavezao transformirati našu budućnost obavezujući se na Ciljeve održivog razvoja (SDG), koji predviđaju reforme koje osiguravaju ženama jednaka prava na ekonomske resurse, kao i pristup vlasništvu i kontroli nad zemljištem i drugim oblicima imovine, u skladu s nacionalnim zakonima. To je dalo daljnji poticaj zajedničkom radu Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) UN-a i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj na osiguravanju rodne ravnopravnosti u vlasništvu i kontroli nad zemljištem na Zapadnom Balkanu koji se danas predstavlja na virtualnoj konferenciji.

Događaj, koji suorganizira Međunarodna unija notara, prikazuje dobre prakse i naučene lekcije iz osam godina saradnje u regiji Zapadnog Balkana i pruža priliku da se pogleda u budućnost i podijele planovi za nastavak djelovanja na rodnoj ravnopravnosti u vlasništvu i kontroli nad zemljištem.

2013. godine, podaci razvrstani po polu koje je izradila svaka zemlja i teritorija ukazivali su na niske postotke ženskog vlasništva nad zemljištem, koji su na nekim mjestima iznosili samo tri posto, a u većini slučajeva ne više od 30 posto. Međutim, u okviru zajedničke suradnje FAO-a i GIZ-a, vlasništvo žena nad zemljištem se od tada značajno povećalo.

Konferencija "Rodna ravnopravnost u vlasništvu i kontroli nad zemljištem na Zapadnom Balkanu: Pogled unazad, pogled naprijed" stoga reflektira i podiže svijest o postignutom napretku. Konkretno, događaj nudi novo razumijevanje o tome kako regionalna saradnja koja uključuje nacionalne aktere i razvojne partnere može podržati postizanje Ciljeva održivog razvoja, uključujući, ali ne isključivo, Cilj održivog razvoja 5, o postizanju rodne ravnopravnosti.

"Inicijativa o rodnoj ravnopravnosti u vlasništvu i kontroli nad zemljištem na Zapadnom Balkanu dovela je do sigurnijih imovinskih prava za žene koja povećavaju njihovu otpornost na ekonomske, društvene, ekološke i zdravstvene izazove, a također doprinose osnaživanju žena", rekao je Nabil Gangi, zamjenik regionalnog predstavnika FAO-a za Evropu i Centralnu Aziju, u svom pozdravnom obraćanju. "Ovo je omogućeno produktivnom saradnjom između FAO-a, GIZ-a i Međunarodne unije notara koji su udružili snage kako bi koristili prednosti jedni drugih i blisko sarađivali s lokalnim inicijatorima promjena".

"Jednak pristup zemljištu je ključni faktor za ekonomski uspjeh i osnaživanje žena", naglasila je Maria Flachsbarth, parlamentarna državna sekretarka njemačkog Saveznog ministra za ekonomsku saradnju i razvoj, u svom uvodnom govoru. "Zemlje Zapadnog Balkana prilagodile su svoje zakonodavstvo i dale poticaje za uknjiženje prava vlasništva za žene; organizirane su kampanje senzibilizacije i edukacije notara i državnih službenika/ca u nadležnim tijelima radi olakšavanja provođenja prava žena. Možemo biti ponosni na ono što smo zajedno postigli. Njemačko ministarstvo za razvoj sa zadovoljstvom nastavlja pružati podršku radu zemalja Zapadnog Balkana na poticanju zemljišnih prava i osnaživanja žena".

Garantiranje jednakih prava žena na vlasništvo i kontrolu nad zemljištem također podržava ekonomsku efikasnost u ruralnim područjima i ostvarenje niza drugih Ciljeve održivog razvoja, uključujući smanjenje siromaštva (Cilj 1), sigurnost hrane (Cilj 2) i dobrobit domaćinstava, zajednica i zemalja (Ciljevi 3, 10, 11 i 16, između ostalog).

Inicijativa je omogućila ne samo postizanje globalnih ciljeva i Dobrovoljnih smjernica o odgovornom upravljanju posjedom zemljišta, ribolovnih područja i šuma u kontekstu nacionalne sigurnosti snabdijevanja hranom (VGGT), nego i prikupljanje podataka razvrstanih po polu radi procjene i izvještavanja o specifičnim Ciljevima održivog razvoja, kao i za podršku pri donošenju informiranih odluka.

Okupljajući donositelje odluka iz više područja i agencija za zemljište, kao i notare i druge partnere, virtualna konferencija prikazuje perspektive s terena kroz prezentacije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije za međusobnu razmjenu i učenje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti