zakon

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

TK: Zakon o prijavljivanju porijekla imovine dužnosnika

Zakon definiše i način prikupljanja obrada, korištenje, zaštitu i čuvanje podataka, kao i dužnosti i obaveze organa nadležnih za provođenje i nadzor nad provođenjem ovog zakona.

11.11.2021. 14:22 / Izvor: Akta.ba

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na sjednici utvrdila Prijedlog zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu.

"Ovaj zakon je jedan od ključnih koraka u pravcu transparentnosti i njim se utvrđuju obaveze nosiocima javnih funkcija u Tuzlanskom kantonu da prijave zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda, kao i poklone koje dobiju u toku obavljanja javne funkcije, čime se pokazuje i iskazuje spremnost Vlade Tuzlanskog kantona na transparentnost u radu", izjavila je na pres-konferenciji ministrica pravosuđa i uprave u TK Una Harčin.

Zakon definiše i način prikupljanja obrada, korištenje, zaštitu i čuvanje podataka, kao i dužnosti i obaveze organa nadležnih za provođenje i nadzor nad provođenjem ovog zakona.

Ovakav zakon bi se, kako je rečeno, odnosio i na dostavljanje podataka o imovini bliskih srodnika nosioca javnih funkcija. Definisane su i kaznene odredbe u slučaju neprijavljivanja imovine ili davanja lažnih podataka o imovini, kao i kaznene odredbe za ponovljeni prekršaj.

Prijedlog zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika naći će se pred zastupnicima Skupštine Tuzlanskog kantona.

PODIJELI:
TAGOVI:

zakon

Tuzlanski kanton

imovina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti