Dino Hušidić, pilot iz Švedske zbog pandemije ostao bez posla pa pokrenuo vlastiti biznis

16.11.2021. 14:48 / Izvor: Akta.ba
Dino Hušidić

Dino je dobar primjer kako je to kada vam život da limun, a vi od njega napravite limunadu. Ostao je bez stalnog posla, a tu priliku je iskoristio da sa kolegom pokrene vlastiti biznis.

"Ko hoće raditi uvijek ima posla", kazao je na početku našeg razgovora Dino Hušidić, pilot iz Švedske porijeklom iz BiH. 

Pandemija korona virusa je najveći trag ostavila na putovanja. Kako bi se smanjilo širenje virusa kretanja su bila ograničena što je dovelo i do smanjenja aviosaobraćaja. Iako je deset godina radio kao pilot i imao siguran posao, usljed pandemije Dino je ostao bez posla.

Dino je dobar primjer kako je to kada vam život da limun, a vi od njega napravite limunadu. Ostao je bez stalnog posla, a tu priliku je iskoristio da sa kolegom pokrene vlastiti biznis. Kaže vodilja su mu bile riječi majke "Ko hoće raditi uvijek ima posla".  

"Početkom pandemije prvo sam počeo da učim digitalni marketing kako bih mogao od nečega početi. Razmišljao sam kako da iskoristim znanje iz digitalnog marketinga i pokrenem vlastiti biznis. Ovdje u Švedskoj je vrlo popularno recikliranje i dosta se radi na zaštiti okoliša. Fokus je na cirkularnoj ekonomiji i zaštiti prirode. Previše bacamo stvari, a kupujemo nove. Tako sam došao na ideju da pomognem očuvanju prirode kroz platformu za polovne sofe Sofly", kazao je Dino.

Sofly tim

Nije jednostavno da ljudi usljed gomile svakodnevnih obaveza izdvoje vrijeme da odvezu sofu, operu i prodaju zato im Sofly nudi tu uslugu .

"Kolega i ja odemo na adresu po sofu. Zatim je odvezemo, operemo i prodamo. Zavisi od iznosa za koji je prodamo koliko će vlasnik dobiti novca. Nekada je to i više od 50% od cijene", pojašnjava Dino.

Korisnici su zadovoljni i kaže nekada se iznenade koliko dobro sofe izgledaju nakon pranja. Na nove sofe u Švedskoj se čeka i do nekoliko mjeseci zato Sofly ima sve više kupaca. U budućnosti plan je da se Sofly proširi ponudu i na ostali namještaj.

Dino Hušidić pilot 

Život pilota

Prije Sofly-a Dino je radio kao pilot za Scandinavian SAS Airlines. Vjerovao je da je njegova pozicija sigurna, jer je tu radio od 2015. godine no to nije bilo tako, zbog pandemije korona virusa.

"Više od deset godina sam radio kao pilot i zaista volim taj posao. Još od malena sam želio da se bavim njime i uživam u tom poslu, ali dobio sam otkaz zbog pandemije", istakao je.

Iako bi volio da se vrati na svoj stari posao i opet leti zahvalan je na prilici koju ima sada. 

"Trenutno imam priliku koju nisam imao prije. Dobio sam vrijeme koje mi je potrebno da ulažem u biznis, a kao pilot to ne bih mogao stići. Na početku biznisa je potrebno dosta vremena dok se razvije", naglasio je osnivač Sofly-a.

Trenutno Sofly ima samo dva uposlenika, ali Dino se nada da će se razviti te da će moći primiti više radnika.

"Prije nego što se vratim na svoj stari posao vjerujem da ćemo Sofly dovoljno razviti da ćemo moći primiti nove uposlenike. Moj fokus bi tada bio na marketingu i razvijanju kompanije izvan Geteborga", kao je Dino.

Život u Švedskoj je dobar jer imate mogućnost za obrazovanje smatra Dino. Obrazovao se za pilota, ali to ga nije spriječilo da otkrije i druge talente. Mladima savjetuje da se razvijaju u onome u čemiu su dobri i da se uvijek uče.

"Otkrijte svoj talenat i ulažite u njega. Ako ste dobri i ako se trudite sigurno možete uspijeti, ali prvo krenite od sebe ne tražite razloge u drugima", poručio je Dino.

E.O.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti