Zelena agenda: Za 10 godina vidljivi rezultati proizvodnje struje iz obnovljivih izvora

16.11.2021. 13:24 / Izvor: SRNA
Obnovljivi izvori energije

Ministar rudarstva i energetike RS Petar Đokić rekao je da se RS, kada je u pitanju "zelena agenda", orijentisala na podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić rekao je da se Republika Srpska, kada je u pitanju "zelena agenda", orijentisala na podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, posebno iz energije vjetra i sunca, i da će veoma vidljive rezultate imati u narednih 10 godina. 

"Poznato je da smo dodijelili nekoliko koncesija za proizvodnju energije iz vjetra. Trenutno je u toku izgradnja jednog vjetroparka, a u pripremi je nekoliko lokacija za tu vrstu proizvodnje", rekao je Đokić, koji učestvuje na međunarodnom skupu o mineralnim resursima u Srbiji.

On je dodao da se u posljednje vrijeme intenzivno radi na zaključivanju ugovora o koncesiji za izgradnju solarnih elektrana na području Republike Srpske, a najvažniji lokaliteti su područje Hercegovine, dok za tu proizvodnju ima interesa i u drugim, posebno sjeverozapadnim dijelovima.

"Uvjeren sam da ćemo u narednih 10 godina imati vrlo vidljive i velike rezultate u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora", istakao je Đokić za medije iz Republike Srpske.

To će, dodao je on, biti još jedna potvrda da Republika Srpska vodi odgovornu energetsku politiku i da je svjesna potreba tranzicije kroz koju prolazi.

"Naša vlada i kompletno Minstarstvo rudarstva i energetike je nosilac. Te aktivnosti mogu da ocijenim do sada vrlo uspješnim", rekao je Đokić.

Kada je riječ o isporuci struje iz Republike Srpske u Srbiju kao pomoć, Đokić je rekao da se kontinuirano, prema potrebama energetskog sistema Srbije, isporučuju određene količine energije za te namjene.

"To je sporazum koji imamo zaključen i sa Srbijom i drugim susjednim državama, u ovom slučaju sa Srbijom posebno. Mi time pokazujemo solidarnost prema Srbiji, a isto tako i Srbija pokazuje solidarnost prema nama u periodima kada dođe do smanjenja proizvodnje u našim proizvodnim kapacitetima", rekao je on.

On je naveo da je to jedna uobičajena aktivnost, ali da je ovaj put nešto malo intenzivnija isporuka bila od Republike Srpske, odnosno njene "Elektroprivrede" prema "Elektroprivredi Srbije".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti