OV Ilidža usvojilo zaključke s ciljem rješavanja problema vodozaštitne zone

17.11.2021. 07:48 / Izvor: Akta.ba
Nermin Muzur

Općinsko vijeće Ilidža je danas na tematskoj sjednici razmatralo problem vodozaštitne zone, te je usvojilo konkretne zaključke s ciljem rješavanja ovog problema.

Općinsko vijeće Ilidža je jučer na tematskoj sjednici razmatralo problem vodozaštitne zone, te je usvojilo konkretne zaključke s ciljem rješavanja ovog problema.

Pored 25 općinskih vijećnika, sjednici su prisustvovali i članovi Vlade Kantona Sarajevo predvođeni premijerom Edinom Fortom, zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i predstavnici drugih organa uprave i institucija.

Općinski načelnik Nermin Muzur je predstavio glavninu problema koji se tiče vodozaštitne zone. Istaknuo je da je to problem koji traje godinama unazad, a govorio je i o problemima oko 1.000 bespravno izgrađenih objekata u vodozaštitnoj zoni i otpada u određenim dijelovima, saopćeno je iz Općine Ilidža.

Naglasio je potrebu za izradom novog elaborata koji će pomoći pri rješavanju ovog problema, te poručio da se politika ostavi po strani, kako bi fokus ostao na pomenutom problemu.

"Sigurno je da uz dobru volju, a u skladu s važećim normama koja regulišu pitanja dobara od općeg interesa sa jedne i prava vlasnika sa druge strane, a u vezi općeg interesa zaštite izvorišta pitke vode, postoji način za pronalaženje adekvatnog rješenja i balansa između općih i posebnih interesa svih građana", rekao je načelnik, naglasivši kako građani nisu u mogućnosti da svoju imovinu adekvatno iskoriste.

Kantonalni premijer Edin Forto u svom izlaganju skrenuo je pažnju na problem ljudskih prava, odnosno nemogućnost raspolaganja privatnom imovinom.

Građani u takvoj situaciji imovinu ne mogu prodavati, niti obrađivati, a pritom im nije osiguran nikakav povrat sredstava. Također je naveo kako je važno da se u rješavanju ovog problema uključe i entiteti, s obzirom na to da entiteska granica prolazi kroz vodozaštitnu zonu.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić dao je prijedlog o formiranju interresorne komisije koja će analizirati trenutni Elaborat o zaštiti izvorišta vode za piće Sarajevsko polje, te izvršiti procjenu o izradi novog. Kao jedno od mogućih rješenja je preusmjeravanje vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo sa izvorišta Crne rijeke - navodi se u saopćenju.

Na tematskoj sjednici usvojeni su zaključci među kojima i taj da Općinsko vijeća Ilidža konstatuje da je prva vodozaštitna zona u svojim granicama nesporna i da je neophodno da Vlada Kantona Sarajevo, u skladu sa svojim obavezama, u budžetu za 2022. godinu obezbijedi sredstva za dovršetak procesa otkupa zemljišta ove zone, uvažavajući nesporna prava vlasnika na naknadu štete. Plan i otkup programa treba sačiniti uz konsultacije i saradnju sa Općinom Ilidža.

Također, Općinsko vijeća Ilidža zahtijeva da se bez odgađanja formira radno tijelo s ciljem utvrđivanja konkretnih činjenica, sadržanih u Elaboratu o zaštiti izvorišta vode za piće Sarajevsko polje.

Općinsko vijeća Ilidža zahtijeva i da se izvrši analiza činjeničnog stanja sadržanog u Elaboratu o zaštiti izvorišta vode za piće Sarajevsko polje i to od strane stručnog nezavisnog tijela, s posebnim osvrtom na ekonomske i razvojne aspekte Općine Ilidža, a sve u cilju smanjenja i ublažavanja posebnih ograničenja, posebno onih u drugoj vodozaštitnoj zoni.

Prilikom usvajanja ovih mjera neophodno je uzeti u obzir činjenicu da je u planu donošenje urbanističkog plana Kantona Sarajevo čiji sastavni dio moraju biti predložene mjere ublažavanja ograničenja.

U saopćenju se navodi da je Općinsko vijeća Ilidža opredijeljeno da u slučaju izostanka realizacije usvojenih zaključaka, odnosno ne poduzimanja adekvatnih mjera iz nadležnosti organa i tijela Kantona Sarajevo i FBiH, da se građani općine Ilidža, koji posjeduju nekretnine u vodozaštitnoj zoni podrže u aktivnostima koje će za posljedicu imati obeštećenje istih, a sve uskladu s važećim propisima, posebno iz oblasti imovinskih prava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti