Dozvole za gradnju terminala u vodozaštitnoj zoni na Dobrinji nisu izdate po zakonu

17.11.2021. 10:49 / Izvor: Akta.ba
terminal dobrinja

Nakon dva mjeseca borbe i dokazivanja da dozvole za sporni kompleks nisu izdate po zakonu, građani sarajevskog naselja Dobrinja dobili su pozitivan i ohrabrujući odgovor.

Gradnja kompleksa hotela benzinske pumpe i terminala za avionsko gorivo u ulici Kurta Schorka na Dobrinji, a čiji je investitor kompanija Hifa Oil, traje već dva mjeseca.

Nakon dva mjeseca borbe i dokazivanja da dozvole za sporni kompleks nisu izdate po zakonu, građani sarajevskog naselja Dobrinja dobili su pozitivan i ohrabrujući odgovor federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Federalno ministarstvo je potvrdilo da postoje ogromni propusti pri izdavanju ključnog dokumenta koji je poslužio kao osnova i izgovor za izdavanja niza ostalih dozvola i saglasnosti za gradnju skladišta za kerozin i benzinske pumpe Hifa-Oila na području aerodroma.

Naime, federalni ministar Šemsudin Dedić je na osnovu dopisa aktivista i Udruženja Eko Akcija, uputio hitne zahtjeve ministarstvu privrede KS Adnanu Deliću i Agenciji za vodno područje rijeke Save. 

Zbog niza nepravilnosti, upućuje ih na niz propusta i neregularnosti prilikom izdavanja prethodne vodne saglasnosti i vodne saglasnosti i traži hitni postupak preispitivanja izdatih saglasnosti za gradnju u vodozaštitnoj zoni glavnog izvorišta vode za Sarajevo. Tek nakon utvrđivanja ovog pitanja moglo se odlučivati o izdavanju prethodne vodne saglanosti.

Dedić u aktu ističe da u postupku izdavanja rješenja o prethodnoj vodnoj saglasnosti i vodnoj saglanosti, nije razmatrano pitanje u kojoj zoni izvorišta će se nalaziti navedeni kompleks sa kojeg će se ispuštati otpadne vode, a koji može predstavljati potencijalnu opasnost po podzemne vode i samo izvorište za piće "Sarajevsko polje".

"Zbog svih utvrđenih nepravilnosti na koje smo Vam ukazali, a u cilju sprečavanja mogućeg nastanka štetnih posljedica, potrebno je da hitno provedete postupak preispitivanja izdatih predmetnih vodnih akata te nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica postupite u skladu sa svojim nadležnostima iz čl. 130. stav (1), 137. stav (1) tačka 6. i 138. st. (1) i (2) Zakona o vodama (,,Službene novine Federacije Bosne i Hercegivine, broj 70/06).", navodi se u zahtjevu ministarstva.

Kao jedan od propusta koje je uočilo federalno ministarstvo poljoprivrede je saglasnost za aktivnost ispuštavanja tehnološih otpadnih voda iako terminal kerozina, autopraonica i benzinska pumpa ne ispuštaju tehnološke otpadne vode, što je suprotno Udredbom o uslovima ispuštanja otpadnih voda i okoliš i sisteme javne kanalizacije.

Pored toga, podnosiocu zahtjeva nije naložena izrada studije koje propisuje pravilnik, a koja obrađuje tehnička rješenja sistema za prikupljanje, tretman i ispuštanje otpadnih voda.

Inače, grupa stanovnika Dobrinje je nedavno i premijeru Edin Forto obrazložila kompleksni problem gradnje.

Premijer je obećao da će tražiti obrazloženja kantonalnih resornih ministarstava za izdate saglasnosti, tražiti mišljenja inspekcija i uključiti Zavod za planiranje i razvoj Kantona u praćenje slučaja.

Do sada nisu dobili nikakav odgovor sa konkretnim rješenjima. Za to vrijeme radovi na izgradnji kompleksa napreduju, te su krenuli i nadzemni radovi.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti