Razmišljaš o pokretanju vlastitog biznisa? Ovako se postaje "sam svoj gazda"!

18.11.2021. 10:32 / Izvor: Akta.ba
CEO

Mnogo je prednosti koje vam pruža vlastiti biznis, a ujedno to je i najbolji način da radite ono što volite i budete ispunjeni.

Ukoliko već duže radite kao freelancer, razmišljate o promjeni karijere ili ste oduvijek željeli biti "sam svoj gazda" onda je pravo vrijeme da pokrenete vlastiti biznis.

Mnogo je prednosti koje vam pruža vlastiti biznis, a ujedno to je i najbolji način da radite ono što volite i budete ispunjeni.

Poslovna ideja je prvi korak za pokretanje biznisa kaže Selma Čikotić iz računovodstvene agencije "COUNT ON ME" koja je i sama nedavno pokrenula vlastit biznis i dodaje:

"Nakon što napravite analizu svoje ideje i zadovoljni ste rezultatima, napravite poslovni plan razvoja ideje i postavite sebi ambiciozne ciljeve".

Uz pravilno postavljen cilj već ste zakoračili na prvu stepenicu, a nakon toga važno je da odaberete način registracije to jeste obrt ili d.o.o.

"Odabir između obrta ili društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) zavisi od više faktora, kao što su na primjer vrsta djelatnosti, obim poslovanja, početna ulaganja, odgovarajuća stručna sprema i slično", pojašnjava.

Obrtnička djelatnost ili društvo sa ograničenom odgovornošću?

Obrt je jednostavniji, brži i jeftiniji način pokretanja biznisa kaže Selma.

"Kada obim posla poraste, uvijek je moguće osnovati d.o.o. S druge strane, ukoliko želite napraviti biznis koji će jednog dana biti neovisan o vama, onda je d.o.o. bolje rješenje i prednost pravnog lica jeste što možete registrovati različite djelatnosti i ako ne uspijete u jednoj onda možete krenuti sa drugom", ističe Čikotić.

Prednosti obrta u odnosu na d.o.o.:

  • jeftiniji i brži postupak registracije
  • nema osnivačkog kapitala
  • obrti se mogu obavljati i izvan poslovnih postora, tj. u stambenom prostoru
  • oporezuju se samo oni prihodi koji su zaista naplaćeni
  • jednostavniji proces mijenjanja podataka obrta (promjena adrese, djelatnosti i dr.)
  • jednostavniji proces zatvaranja obrta
  • niže prekršajne kazne u odnosu na d.o.o.

Nedostaci obrta:

  • plaćanje obaveznih doprinosa na mjesečnom nivou na unaprijed definisanu osnovicu
  • vlasnik obrta odgovara lično svojom imovinom
  • obrt ne može imati poslovnice
  • obaveza plaćanja članarine obrtničkoj komori

 

Prednosti osnivanja društva sa ograničenom odgovornošću

  • kao osnivač odgovarate do visine iznosa koji ste uložili, a ne svojom imovinom
  • firma je pravno lice, neovisno i osnivaču
  • možete registrovati neograničen broj djelatnosti za koje obavljanje ćete morati zaposliti radnika koji ima odgovarajuću stručnu spremu

Nedostaci osnivanje d.o.o.:

  • osnivački kapital, minimalno 1.000,00 KM
  • veći troškovi osnivanja
  • veći troškovi za naknadne promjene podataka društva (naziv, adresa i dr.)
  • skup i dugotrajan proces zatvaranja društva
  • PDV plaćate čim izdate račun, bez obzira što isti nije plaćen
  • kazne za prekršaje su više u odnosu na obrt

Ukoliko se odlučite registrovati kao obrt potrebno je da podnesete zahtjev u nadležnoj Općini, izradite pečat, dobijete ID broj i Obavještenje o razvrstavanju prema klasifikaciji djelatnosti, otvorite transakcijski račun u banci, prijavite radni odnos vlasnika i radnika, prijavite se u PDV sistem i podnesete zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju.

Kada je u pitanju registracija d.o.o. potrebno je da sastavite osnivački akt, imate osnovački ulog položen na računu u banci, registrujete se u Općinskom sudu, izradite pečat, dobijete ID broj i Obavještenje o razvrstavanju prema klasifikaciji djelatnosti, otvorite transakcijski račun u banci, prijavite radni odnos vlasnika i radnika, prijavite se u PDV sistem, prijavite d.o.o Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove i Općini na čijem području se nalazite, prijavite društvo i zaposlene u poresku upravu i podnesete zahtjev za inicijalnu fiskalizaciju.

Kako održati poslovanje?

Prije pokretanja biznisa važno je razmisliti koje su mogućnosti privremenog finansiranja za pokretanje biznisa, u vidu pozajmice ili podsticaja kantona, opštine i slično. Iako je cilj ostvariti profit u prvoj godini to nije jednostavno zbog različitih troškova.

"Svaki biznis ima jedinstven krajnji cilj svog poslovnog poduhvata, a to je ostvarenje profita. Važno je da od samog početka razmišljate i unaprijed planirate o troškovima vođenja biznisa. Troškovi poslovanja zavise od vrste poslovanja, a neki od njih su troškovi doprinosa i plata, troškovi zakupa i režija, troškovi računovodstvenih i marketinških usluga, obaveze prema dobavljačima i bankarske naknade. Neophodno je planirati i budžet za neplanirane troškove jer ih uvijek ima", naglasila je Selma.

Svaki biznis može ostvariti prihode, a da nema profit.

"S obzirom na to da je prihod iznos koji smo zaradili redovnim poslovanjem, postoje obaveze koje je potrebno izmiriti već na mjesečnom nivou", kazala je Selma.

Kako pratiti razvoj biznisa?

 Razvoj biznisa možete pratiti preko određenih izvještaja, a to su bilansa uspjeha, stanja i novčani tok.

"Preko bilansa uspjeha pratimo koliki je profit u odnosu na ostvarene prihode. Bilans stanja nam pokazuje da ukoliko se imovina povećava iz perioda u period, a obaveze smanjuju, znači da donosimo dobre poslovne odluke i dobro poslujemo. Novčani tok predstavlja krvotok preduzeća, pa su njihovo planiranje presudni za poslovanje", pojasnila je.

Razvoj biznisa moguće je pratiti i prometom zaliha, a isto tako i brojem zainteresovanih pratioca preko društvenih mreža.

Pokretanje vlastitog biznisa, naročito u obliku obrta je najjednostavnije rješenje za sve one koji razmišljaju o promjeni. Ono što je mnogo teže jeste održati poslovanje na ciljanom nivou. Zbog toga je najsigurnije je pokrenuti posao u području u kojem smo dobri i koji volimo da radimo.

"Nikada ne znamo sa sigurnošću da li ćemo ostvariti uspješan biznis, potrebno je dosta vremena i ulaganja da bi se došlo do tačke ka kojoj težimo. Vlastiti posao jeste izazov. Biti sam svoj gazda, voditi brigu o realizaciji onoga što ste zamislili, biti fokusiran na svoj proizvod ili uslugu i kupca nije jednostavno, ali itekako vrijedi pokušati, jer ako ne pokušate, možda nećete ni saznati šta je to što vas iskreno ispunjava i usrećuje, šta želite raditi", poručila je Selma osnivačica računovodstvene agencije "COUNT ON ME".

Ako još uvijek razmišljate da li da pokrenete vlastiti biznis izađite iz okvira i pokušajte jer uspjeh počinje izvan zone komfora! 

E.O. 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti