Strategija razvoja KS 2021. - 2027. predviđa ulaganja dvije milijarde KM

18.11.2021. 15:24 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS

Foto: fena

Pojašnjeno je da će se definirani starteški ciljevi realizirati kroz 20 prioriteta i 67 mjera.

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas Strategiju razvoja Kantona Sarajevo 2021.-2027., koja predviđa ulaganja više od dvije milijarde KM u strateške projekte i aktivnosti. Dokument je upućen na razmatranje Skupštini KS.

"Ovo je strateški dokument koji usmjerava razvoj, utvrđuje prioritete u razvoju i predstavlja putokaz za sveukupan razvoj Kantona Sarajevo, uzimajući u obzir sve njegove dimenzije: ekonomsku, društvenu, okolišnu i prostornu. Izradio ga je Zavod za planiranje razvoja KS", saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Pojašnjeno je da će se definirani starteški ciljevi realizirati kroz 20 prioriteta i 67 mjera, odnosno kroz realizaciju 165 projekata koji mogu uključivati niz različitih aktivnosti.

Kako je navedeno, srateški ciljevi su unaprijediti konkurentnost privrede i povećati zaposlenost, stvoriti uslove za društveno-ekonoski rast i smanjenje siromaštva, unaprijediti dostupnost i pouzdanost zdravstva, obrazovanja, socijalne politike i svih ostalih javnih servisa, odgovorno upravljati okolišem, prostorom, prirodnim i infrastrukturnim resursima, te unaprijediti efikasnost i odgovornost javnog sektora.

"Ukupna planirana vrijednost razvoja kroz ovu strategiju je 2.031.781.102 KM. U skladu s procjenama, planirano je učešće sredstava budžeta KS u iznosu od 53,59 posto, sredstava EU i drugih međunarodnih donatora, te viših nivoa vlasti, kao i općina u procentu od 41,49 posto, ali i kreditnih sredstva sa 4,92 posto", precizirano je.

Zadužena su sva kantonalna ministarstva, organi uprave i druge kantonalne institucije da ovu strategiju koriste kao osnovni dokument za planiranje u narednom periodu, odnosno za izradu sektorskih strategija, akcionih planova, trogodišnjih i godišnjih planova rada, dokumenata okvirnog budžeta i programa javnih investicija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti