Zakon

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada KS utvrdila tri zakona iz resora Ministarstva privrede

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo pripremilo je set zakona koji će se do Nove godine naći na dnevnim redovima sjednica Vlade i Skupštine KS.

19.11.2021. 07:43 / Izvor: Akta.ba

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo pripremilo je set zakona koji će se do Nove godine naći na dnevnim redovima sjednica Vlade i Skupštine KS. Tako su danas na redovnoj sjednici Vlade KS utvrđeni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama KS, Nacrt zakona o Kantonalnoj agenciji za privlačenje investicija i privatizaciju i Nacrt o izmjenama Zakona o vodama KS.  

"Svaki od ovih zakonskih rješenja su iznimno značajni u oblasti koju regulišu i sigurno će doprinijeti poboljšanju poslovnog ambijenta u Kantonu, ali i unapređenju usluga i procesa koji su regulisani njima", kazao je ministar privrede KS Adnan Delić.

Kako je istakao, mnogi zakoni iz resora privrede nisu godinama mijenjani, niti prilagođavani potrebama vremena i bilo je neophodno da se ova zakonska rješenja donesu.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama KS, koji je danas utvrdila Vlada, rješava se nekoliko bitnih pitanja vezanih za upravljanje, gospodarenje i čuvanje šumskog dobra, kao i potpuno ukidanje parafiskalnog nameta koji je prethodnom izmjenom Zakona smanjen za pedeset posto.

"Mi smo u martu smanjili namet privrednicima za opštekorisne funkcije šuma za pedeset posto i obećali da ćemo ga do kraja godine ukinuti potpuno. Ovim izmjenama ukidamo potpuno ovaj parafiskalni namet, s ciljem rasterećenja privrednih subjekata, što u konačnici vodi do poboljšanja poslovnog ambijenta na području Kantona. Osim toga, novom zakonskom regulativom unapređuje se zaštita šuma i šumskog zemljišta, između ostalog, kroz praktičniju organizaciju zaštite šuma i rigorizniju kaznenu politiku za prekršioce Zakona", kazao je ministar Delić.

Izmjenama i dopunama Zakona predviđeno je da čuvari šuma počiniocima prekršaja u šumi na licu mjesta izdaju prekršajni nalog, što predstavlja značajnu novinu u odnosu na prethodni Zakon, a s ciljem adekvatne i neposredne zaštite šuma od ilegalnih aktivnosti i počinilaca istih. Ono što je također važna odrednica ovog zakona jeste činjenica da se kazne predviđaju i za čuvare šuma kao prema pravnom licu, ukoliko zakažu u zaštiti šuma ili u blagovremenoj evidenciji štete.

"Ukoliko čuvari šuma ne bi provodili aktivnosti na zaštiti šuma, odnosno blagovremeno obilježavali i evidentirali štete i poduzimali daljne neophodne radnje, Zakon predviđa dužnost   korisnika šuma da nadoknadi štetu i istu uplati u Budžet KS na osnovu rješenja šumarskog inspektora, te prekršajno odgovara kao pravno lice", pojasnio je ministar Delić.

Kako je istakao, u kaznenim odredbama ovog zakona, predviđena je prekršajna odgovornost čuvara šuma kao odgovornog lica u pravnom licu, što do sada nije bilo moguće.

"Smatramo da će korisnik šuma u organizaciji čuvarske službe moći na lakši i jednostavniji način istu organizovati, kao i poduzimati aktivnosti rotacije čuvara šuma po čuvarskim rejonima, eventualnom sankcinisanju nesvjesnih i neodgovornih čuvara šuma, organizovati noćne dežure i dežure u vrijeme praznika, prevoz i deponovanje oduzetih šumaskih proizvoda i slično", kazao je. 

Istakao je i da se novim zakonskim rješenjima, osim navedenog, preciznije rješavaju i prava služnosti na šumskom zemljištu u državnom vlasništvu, jasnije definira šuma s posebnom namjenom, kao i postupak i nadležnosti za proglašenje šuma s posebnom namjenom, podizanje kvaliteta gospodarenja šumama u državnom vlasništvu, te ukidanje naknade vlasnicima privatnih šuma za troškove stručnih poslova koje obavlja Uprava za šumarstvo.

Kako je naglasio, navedene izmjene, posebno one koje se odnose na regulisanje propisa vezanih za čuvanje šuma, trebale bi, osim boljeg gospodarenja šumama u državnom vlasništvu, potaknuti i vlasnike privatnih šuma na bolje gospodarenje šumama u privatnom vlasništvu.

Danas je utvrđen i Zakon o Kantonalnoj agenciji za privlačenje investicija i privatizaciju, kojim se Kantonalnoj agenciji za privatizaciju dodaju nadležnosti i poslovi vezani za privlačenje investicija, te  koordinaciju i korištenju EU fondova.

Nacrt zakona o izmjenama Zakona o vodama KS prva je izmjena ovog zakona od 2010. godine, kad je prvi put donesen Zakon o vodama KS.

"Ovaj Nacrt o izmjenama Zakona o vodama nam je od iznimnog značaja jer će doprinijeti ubrzanju rješavanja procesa izdavanja vodnih akata u Ministarstvu privrede, što se rješava prenošenjem dijela nadležnosti na općine. Ove izmjene podrazumijevaju i preuzimanje veće odgovornosti lokalnih samouprava u donošenju odluka kroz izdavanje vodnih akata", pojasnio je ministar Delić dodavši da će ove izmjene značiti i jednostavniji proces pribavljanja vodnih akata potrebnih za dozvolu gradnje, kako pravnim, tako i fizičkim licima.

Osim navedenog, ovim izmjenama Zakona riješit će se i dugogodišnji problem nelegalnih vodovoda koji nisu u sistemu i samim tim veliki su izvor zaraza u pojedinim sarajevskim naseljima.

"Ove izmjene podrazumijevaju i regulisanje lokalnih vodovodnih sistema koji do sada nisu bili u sistemu upravljanja i propisivanja obavezne kontrole zdravstvene ispravnosti vode za piće od strane ovlaštenih laboratorija i institucija, što će svakako utjecati na kvalitet vode, a samim tim i na opće zdravlje stanovništva u Kantonu Sarajevo", istakao je ministar.

Dodao je i da ništa manje nije značajno ni rješavanje upravljanja akumulacijama koje nisu prevashodno namijenjene vodosnabdijevanju.

"Ove izmjene će regulisati prioritet upravljanja akumualcijama koje nisu prioritetno namijenjene za vodosnadbijevanje u smislu da se, u nedostatku vode za piće ili protivpožarnu zaštitu, ove akumulacije prioritetno koriste za vodosnabdijevanje stanovništva i protivpožarnu zaštitu, pa tek onda za druge namjene kao što je zasnježenje staza na Bjelašnici i slično", pojasnio je. 

Donošenje Zakona o izmjenama Zakona o vodama Kantona Sarajevo, Zakona o šumama KS i Zakona o Kantonalnoj agenciji za privatizaciju planirano je programima rada Ministarstva privrede, Vlade i Skupštine KS za 2021. godinu, kao i niza drugih zakona koji će se uskoro naći na dnevnom redu organa izvršne i zakonadavne vlasti našeg kantona, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti