Vlada KS: Za podršku nauci raspoređeno do sada rekordnih 3.000.000 KM

20.11.2021. 09:20 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS

Potpisani ugovori za sufinansiranje naučnih projekata i programa.

Potpisani ugovori za sufinansiranje naučnih projekata i programa. Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo raspodijelilo do sada rekordnih 3.000.000 KM Vladine podrške nauci.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Aleksandra Nikolić, rektor Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Rifat Škrijelj potpisali su danas na prigodnoj svečanosti u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine ugovore sa dobitnicima sredstava iz programa "Sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata i programa iz Budžeta KS za 2021. godinu".

Premijer KS Edin Forto, koji je prisustvovao današnjem svečanom potpisivanju, rekao je da su prethodni sazivi vlada dugo izdvajale oko 500.000 KM godišnje za naučnoistraživačku djelatnost, a da je aktuelni saziv to 2019. podigao na 1,5 milion KM.

"Ove godine smo izdvojili tri miliona KM i najavili dodatno povećanje tih izdvajanja, jer su to investicije koje se najbolje vraćaju. Nauka i naučnoistraživački rad su motori razvoja svake zemlje, pa tako i naše", naglasio je premijer Forto.

Ministar finansija KS Davor Čičić je, ovom prilikom, kazao i kako je nauka oblast u koju se mora ulagati, jer je naša država, nažalost, trenutno daleko zaostala i za zemljama u regionu.

"Nauka treba da vuče ovu zemlju naprijed i da nam pokaže pravi put kako ova zemlja treba da izgleda", istakao je ministar Čičić, te naveo kako Vlade KS želi da investira i daje podršku nauci u KS, ali i u BiH.

Prema riječima ministrice Nikolić, ovo je projekt Vlade KS, a ne samo resornog ministarstvo, koji su ove godine, kroz ovaj program sufinansiranja odredili tri miliona KM namjenskih sredstava, što je dosada najveće izdvajanju za ove namjene.

"Ova novčana sredstva su raspodijeljena na 62 naučna projekta, a od toga 21 projekt za mlade naučnike/istraživače u kojima će učestvovati 89 mladih istraživača I, II i III ciklusa studija. Misija ovoga ministarstva, ali i opredjeljenost aktuelne Vlade je da se podrži nauka i naučni rad, kao i da se sredstva koja se dodjeljuju za nauku povećavaju iz godine u godinu, te dostignu godišnji iznos do 2% Budžeta KS", naglasila je ministrica Nikolić.

Kazala je i kako je ova Vlada imala smjelosti da u ovako teškoj pandemijskoj godini poveća izdvajanja za nauku i time poruči da nas jedino mladi i njihove ideje mogu voditi ka progresu.

Istakla je i kako je ovo resorno ministarstvo svojim programom rada definisalo razvoj nauke i naučnoistraživačkog rada, kao jedan od prioriteta u njegovom radu, jer se na taj način jača kvalitet visokog obrazovanja, što u konačnici ima direktan uticaj na unapređenje kvaliteta života mladih ljudi u Kantonu, ali i BiH.

Ministrica Nikolić je podsjetila i kako je kao centralni, proaktivni dio ovako osmišljenog pristupa raspisan Javni poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata i programa iz Budžeta KS za ovu godinu 25. maja 2021. godine, a prema potrebama i prioritetima Kantona Sarajevo, kao i da je kompletan proces provela prethodna ministrica, prof.dr. Melika Husić-Mehmedović.

Rektor Škrijelj je naglasio je da će im ova sredstva pomoći da nabave modernu opremu na kojoj će istraživači moći da postižu bolje naučnoistraživačke rezultate.

Podcrtao je da je to ozbiljan poticaj razvoju društva i jačanju kapaciteta države Bosne i Hercegovine, te se zahvalio Vladi KS na ovakvom odnosu prema nauci.

A iz Ministarstva su podsjetili i kako je provedena procedura evaluacije i vrednovanja prijavljenih projekata (154), te utvrđena konačna lista projekata koji će biti sufinansirani (Program 1-41 projekat i Program 2-21 projekat, Program 3-29 programa).

Sredstva u iznosu od 3.000.000 KM bit će utrošena prema programima kako slijedi:

a) PROGRAM 1: Sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata od posebnog interesa za Kanton Sarajevo u iznosu od 2.400.000 KM sa maksimalnim iznosom sredstava koja se mogu dodijeliti za sufinansiranje jednog projekta u iznosu od 100.000 KM;

b) PROGRAM 2: Sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata čiji su nosioci mladi naučnici/istraživači u iznosu od 450.000 KM sa maksimalnim iznosom sredstava koja se mogu dodijeliti za sufinansiranje jednog projekta u iznosu od 30.000 KM;

c) PROGRAM 3: Sufinasiranje izdavanja naučnih časopisa i članarine u međunarodnim naučnoistraživačkim organizacijama i tijelima u iznosu od 150.000 KM; Maksimalni iznos sredstava koji se mogao dodijeliti za sufinansiranje jednog časopisa je 10.000 KM.

Rezultati ovih odobrenih projekata će biti osnov, prije svega, za izgradnju platforme koja će okupljati sve zainteresirane strane kako bi kroz produktivni dijalog razmijenili ideje, ali i osmislili načine i aktivnosti za unapređenje naučno-istraživačke oblasti, te kako bi efikasno i efektno potakli naučni rad i mladih naučnika/istraživača za dobrobit društva u cjelini.

Ministarstvo će i u budućnosti aktivno sudjelovati i davati svoj maksimalni doprinos obezbjeđujući uslove za jačanje naučno-istraživačkih aktivnosti, te biti posrednik u izgradnji veza između ekonomije, lokalne zajednice, vlade i akademije, a za opšti napredak.

Uz kontinuirani i predan rad, kao i kroz stvaranje okruženja i klime za razvoj i razmjenu ideja, kritičke misli, internacionalizacije i na kraju kroz finansijsku podršku Ministarstva, sredstva uložena u nauku će nam se vratiti kao podsticaj naučnog, ekonomskog i društvenog razvoja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti